Steak Tartaar van Bavette

Tartaar/maanvlees 04

Bavette

Als je eens een keer echt iets anders met een bavette wilt doen hebben wij daar een leuk recept voor. We gaan hem dit keer namelijk niet bakken als een biefstuk maar we gaan hem rauw opeten.

Voordat we zover zijn vertel ik je eerst iets meer over de keuze van het vlees. Je hebt twee soorten bavette. De één is de vinkenlap en de ander het maanvlees. Het zijn twee verschillende stukken beiden uit de zij van het rund. In dit recept gaat het om maanvlees. Dit wordt ook wel flapmeat genoemd. Maar je kan net zo goed de vinkenlap gebruiken.

Bavette is echt werkvlees, wat wil zeggen dat het geen luie spier was van het rund zoals bijvoorbeeld de runderhaas. Het betreft dus een spier die het rund veelvuldig gebruikt. Daardoor heeft hij iets meer structuur en bite. Maar van het juiste runderras is het een heerlijk stukje vlees en kunnen steeds meer mensen dit "werkvlees" waarderen. 

Met de hand

We gaan het vlees nu snijden. Je kan tartaar ook kant en klaar bij ons bestellen. Maar het is hartstikke makkelijk en leuk om zelf te maken en het resultaat is net wat malser.

SnijD eerst dunne repen op de draad van het vlees. Zorg ervoor dat de draad van links naar rechts loopt en snijd dan repen van boven naar beneden. Draai de repen dan een kwartslag en snijd zo klein mogelijke blokjes.

Als je het nog te grof vindt kun je het nog wat fijner hakken met een koksmes. Een scherp mes is dus zeker een must.


Serveren

Als het vlees gehakt is kun je de rest van de ingrediënten toevoegen of juist niet. Je kunt er juist voor kiezen dat je gasten de Steak Tartaar zelf samenstellen en de ingrediënten los te presenteren zoals hierboven. Dit is met de eidooier er bovenop. Of je kiest ervoor alles te mengen, dit is zoals je hem meestal zult zien. Het smaakt bovendien heerlijk op bijvoorbeeld toast zoals ik zelf heb gedaan.

Eet smakelijk!