Struisvogelbiefstuk met herfst risotto recept

Struisvogelbiefstuk met herfst risotto | BBQuality

Struisvogelbiefstuk met herfst risotto recept

Een goede risotto is fluweel zacht van smaak en is de perfecte aanvulling op een mooie medium-rare gegrilde struisvogelbiefstuk. Door deze prachtige stukken vlees eerst "boers" te marineren met grove stukken knoflook en verse Italiaanse kruiden word je getrakteerd met een heerlijke Italiaans herfstrecept op je bord ( ja ja; struisvogel komt niet uit Italië, maar de grovere structuur past perfect bij de zachte structuur van risotto).

Dit struisvogelbiefstuk met herfst risotto recept is eigenlijk heel simpel om te maken. Het heeft maar 1 nadeel, risotto is stiekem Italiaanse straattaal voor "roer jezelf helemaal het apezuur", maar met die kleine moeite krijg je wel een fantastisch resultaat! 

Ingrediëntenlijst:

 • 2 x 150 gram struisvogelbiefstuk
 • 20 gram verse Italiaanse kruidenmix 
 • 2 grote tenen knoflook
 • scheut goede olijfolie
 • 1 liter kippenbouillon
 • 1 buisje saffraan
 • 1 ui
 • 65 gram roomboter
 • 250 gram risotto rijst
 • 125 milliliter droge witte wijn
 • 35 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
 • 25 gram pompoenpitten
 • peper en zout (versgemalen)

Benodigheden

 • Hersluitbare diepvrieszak

Voorbereiding:

Maal royaal peper en zout over de struisvogelbiefstuk. Pel de knoflook, snij de knoflook in vieren en plet deze. Snij/knip/scheur de Italiaanse kruiden (inclusief takjes: we gaan lomp marineren). Meng in een schaal de knoflook, kruiden en de olijfolie. Leg de struisvogelbiefstuk in de schaal en schep alles goed om. Doe alles in een hersluitbare zak en leg dit 24 uur in de koelkast om te marineren.

Bereiding:

Bereid een BBQ voor om direct te gaan grillen. Terwijl deze op temperatuur komt is er tijd om de risotto te maken. We houden van BBQ'en, maar risotto is toch net iets makkelijker om "binnen" klaar te maken.

Haal de struisvogelbiefstuk uit de koelkast en laat deze op kamertemperatuur komen.

Verwarm de bouillon met de saffraan tot net onder het kookpunt en zet deze van het vuur af. Snipper de ui zo fijn mogelijk.

Smelt de boter in een pan met dikke bodem en fruit de uitjes op een laag vuur tot de ui zacht en glazig is (laag vuur!, We willen geen bruine uitjes in de risotto). Voeg de risotto rijst toe en bak deze tot de korrels glanzen en doorzichtig beginnen te worden.

Voeg de witte wijn toe en laat dit al roerend sudderen (nog steeds op een laag vuur) tot alle wijn is opgenomen door de rest.

Schep nu een grote soeplepel bouillon toe en doe hetzelfde als met de wijn. Al roerend sudderen tot al het vocht is opgenomen door de rijst. Herhaal dit totdat alle bouillon bijna op is (halve soeplepel apart houden). Als je met je laatste bouillon bezig bent maak je een theedoek vochtig door deze met lauw water te doorweken en vervolgens goed uit te wringen.

Zodra de laatste schep bouillon bijna helemaal opgenomen is zet je de pan van het vuur, roer je de Parmezaanse kaas en de pompoenpitten er doorheen en dek je de pan af met de warme vochtige doek.

Struisvogelbiefstuk grillen

Sprint naar buiten en leg de struisvogelbiefstuk met een tang, direct vanuit je diepvrieszak, op de grill (alle takjes, knoflook, kruiden etc wat er nog aanplakt mag je laten zitten).

Grill de biefstuk 3 minuten per kant tot een mooie medium-rare. Alle takjes en verse kruiden zullen verbranden tijdens het grillen, maar dit verbranden geeft ook een heerlijke geur en lichte "brand" smaak aan de struisvogelbiefstuk.

Serveren:

Leg de struisvogelbiefstuk op een snijplank om te rusten. Controleer nu je risotto. Schep hem even goed door en voeg een klein scheutje bouillon toe als je hem wat droog vindt (kan weleens voorkomen onder de vochtige doek).

Schep royaal risotto op een bord, trancheer de struisvogelbiefstuk en leg deze op de risotto.

Trek een mooie Italiaanse rode wijn open en geniet!

Maak je mijn struisvogelbiefstuk met herfst risotto recept en plaats je dit op Instagram? Tag @foodbyosfa en ik plaats je gerecht in mijn story.