Toink balls recept van BBQuality

Toink balls - BBQuality

Introductie

MOINK balls zijn natuurlijk alom bekend in de barbecue wereld en een echte klassieker. De MOINK-ball is een gehaktballetje gemaakt van rundergehakt met een stukje ontbijtspek eromheen. De naam is wel op een grappige manier ontstaan. Het heeft met de klanken van de dieren te maken. Moo voor de koe en Ooink voor het varken. Nu hebben wij hier de kip variant van gemaakt. Toink Balls.. Namelijk van de tok van de kip (kip gehakt) en de oink van het katenspek. Wij vinden het een leuke en smaakvolle variant die zeker naast de Moink balls gepresenteerd kan worden op een feestje!

Ingrediënten

  • Kipgehakt 250 gram
  • Punt paprika (gesnipperd) 1/4
  • Ui (gesnipperd) 1/4 of een halve kleine
  • Knoflook 1 teentje
  • Beschuit 1 stuks
  • Kipkruiden
  • BBQ saus (pittig)

De voorbereiding

Ik heb gewerkt met 250 gram kippengehakt waar je ongeveer 8 toink balls mee kunt maken. Afhankelijk van hoeveel je er zou willen maken moet je dus meer kippengehakt gebruiken.

Neem het kippengehakt en stop dit in een schaaltje. snipper een uitje en een puntpaprika heel fijn en vermeng deze met een klein teentje knoflook door het gehakt. Omdat het kipgehakt wat plakkerig is heb ik een beschuitje toegevoegd aan het mengsel, zodat er straks beter balletjes van gedraaid kunnen worden. Ik heb ook nog wat standaard kipkruiden toegevoegd uit de supermarkt.

Wanneer je het mengsel klaar hebt kun je wat plakken katenspek klaar leggen. Doe dit van tevoren want je wilt eigenlijk direct alle balletjes draaien anders moet je steeds je handen weer wassen. Vervolgens draai je de balletjes van het kippengehakt mengsel en leg je deze op het katenspek. Draai vervolgens de balletjes en zet deze even vast met een prikkertje.

De bereiding

Zorg ervoor dat de barbecue rond de 110 graden is en leg de Toink balls dan op de indirecte zijde op de barbecue. Laat ze ongeveer 20 minuten liggen en lak ze dan af met een lekkere pittige barbecue saus. Wij hebben dit gedaan met de Mississippi saus verkrijgbaar bij de sligro, maar een andere pittige saus is in principe ook prima. Na het aflakken nog even 10 minuten laten liggen en dan is het smullen geblazen!

Eet smakelijk,

Paul & Claus