Zalm-krabrollade recept met groene asperge risotto

Zalm-krabrollade recept | BBQuality

Inleiding

Soms wil je wel eens goed uitpakken voor je gasten. Dan wil je een hoofdgerecht wat net iets luxer en uitzonderlijker is.

Maar niet altijd hoeft zo’n gerecht alleen maar om vlees te draaien! Met deze zalm- krabrollade steel je gegarandeerd de show. Een knapperige huid, het zachte van de zalm en gevuld met een heerlijke krabvulling. Maak het af met groene asperge risotto (zonder wijn) en je steelt het hart van elke vis liefhebber.

Ingrediëntenlijst

 • 1300 gram zalmzijde met vel
 • 200 gram monchou (zacht en luchtig)
 • 1 limoen
 • 200 gram krabvlees (gewogen na uitlekken)
 • 2 tenen knoflook
 • Italiaanse kruiden naar smaak
 • 150 gram groene asperges
 • 375 milliliter groente bouillon
 • 200 gram risotto rijst
 • 2 eetlepels Parmezaanse kaas
 • Vers gemalen peper en (grof) zout naar smaak

Extra benodigheden

 • rolladetouw
 • vershoudfolie
 • scherp fileermes
 • ovenschaal/braadslede waarin de zalmrollade niet al te royaal kan liggen
 • bakpapier

Krabvulling

Laat de krab uitlekken (druk er gerust het vocht goed uit) en doe dit in een beslagkom. Voeg 125 gr monchou toe en rasp de schil van een halve limoen hierbij. Knijp van een halve limoen het sap in de beslagkom en meng het geheel goed door. Breng op smaak met royaal peper en zout (mag gerust wat hoger in smaak zitten als normaal) en voeg naar eigen smaak Italiaanse kruiden toe. Dek de kom af en zet hem koud weg.

Fileren en vlinderen

Pak een snijplank en leg de zalmzijde met vel neer en probeer deze zo dicht mogelijk op de huid te fileren (huid niet weggooien en zo goed en kwaad als het gaat intact te houden). Leg de filet apart en schraap zoveel mogelijk zalm nog van de huid af (zonder hem kapot te maken). Leg nu de huid op een aparte snijplank en wrijf deze in met een heel klein beetje gemalen zout (dit helpt om hem krokant te maken).

Probeer doormiddel van vlinderen (dat is vanuit het midden parallel aan de snijplank in de vis te snijden) de zalm open te werken tot je een vierkant/rechthoek hebt.

Rollade maken

Besmeer de zalm met het krab mengsel waarbij je aan de dunste kant een paar cm niet besmeert. Dit wordt de overlap als je hem oprolt. Rol nu de zalm voorzichtig op zodat je eindigt met het besmeerde gedeelte. Laat deze naad naar boven liggen. Leg hier het gezouten vel op en vouw deze zo strak mogelijk rond de rollade.

Bind de zalm rollade op met slagerstouw en wikkel hem daarna in de vershoudfolie waarbij je de zijkanten stevig wikkelt, zodat je een stevige “worst” krijgt. Leg de zalm rollade minimaal 30 minuten in de koelkast.

BBQ

Bereid intussen tijd alvast een BBQ voor om indirect op 200°C te gaan BBQ’en (geen rookhout). Ssssstttt dit kan ook gewoon in de oven hoor.

Snij de toppen van de groene asperges (niet weggooien) en de houten kontjes (die mogen wel weg).

Vouw het bakpapier een aantal maal dubbel en leg deze op de bodem van de ovenschaal/braadslede. Leg de asperge stelen hier naast elkaar in en leg hier boven op de uitgepakte zalmrollade. Leg de limoen parten er ook bij naast de zalm.

Zet deze ovenschaal in de BBQ op het indirecte gedeelte en bak de zalm indirect voor 18 minuten.

Risotto

Maak boven een tweede BBQ een grote skillet (of grote koekenpan) warm, of als je geen tweede BBQ hebt: gewoon lekker binnen op het fornuis.

Leng de bouillon aan met 375ml koud water (dus je hebt 750 ml vocht nodig: lijkt veel maar dit komt goed).

Verwarm wat olie en bak de risotto rijst hier al roerend in tot de rijst glazig begint te worden. Voeg een scheut vocht (ongeveer een 100ml) toe en blijf roeren tot al het vocht verdampt en opgenomen is. Blijf het toevoegen van het vocht en roeren herhalen tot al het bouillonvocht op (Ik blijf erbij: risotto is Italiaans voor “roer je helemaal het apezuur). Als de laatste scheut vocht hebt toegevoegd voeg je ook de asperge toppen toe. Blijf roeren tot het laatste vocht ook helemaal opgenomen en verdampt is.

Als het goed is zal de tijd voor de zalm nu ook verstreken zijn: haal de braadslede uit de oven, leg de zalm op een snijplank en haal de asperge stelen eruit. Wrijf eventuele zalm-eiwitten er vanaf en snij ze in stukje van 5mm.

Serveren

Meng de warme risotto met de asperge stukjes, 2 eetlepels Parmezaanse kaas en genoeg monchou om het lekker smeuïg te maken en knijp de gebakken limoen partjes erbij uit. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Maak een bedje van risotto op een voorverwarmde schaal. Snij de zalm in mooie plakken (verwijder het touw uiteraard) en leg deze mooi op de risotto.

Smakelijk eten!!

Maak je mijn recept en plaats je dit op Instagram? Tag @foodbyosfa en ik plaats je gerecht in mijn story.