Zomerse kippendijen

Bereidingswijze kippendijen

Bereid de BBQ voor om indirect op 180°C te gaan roken. Mocht je kipdijfilet hebben met bot dan is dat geen probleem (je moet wel met vel hebben), dan wordt de eerste stap van dit recept dat je voorzichtig het bot eruit snijd. Snij de helft van de knoflook in dunne plakjes en rasp de resterende knoflook. (* solo knoflook zie je steeds vaker in de supermarkten liggen en wordt ook wel eens chineese knoflook genoemd. In plaats van een bol met allemaal teentjes is dit een kleine bol die maar uit 1 deel bestaat. Je hoeft een stuk minder te pellen.) Snij de limoen en citroen in dunne plakken. Halveer de plakken ook. Haal de blaadjes van de rozemarijn en snij/hak deze grof.


Leg op een snijplank de kippendijen open met de velkant naar beneden. Maal hier peper en zout overheen. Verdeel de geraspte knoflook over de kip en bestrooi met de helft van de rozemarijn. Als laatste bestrooi je dit in zijn geheel met 2 volle theelepels Napolitaanse kruidenmix.


Rol / vouw de kippendijen nu dicht zodat je een mooi rolletje krijgt met het vel aan de buitenkant en bind dit af met 1 of twee stukjes keukentouw zodat je een mooi rolletje krijgt. Zorg ervoor dat het vel elkaar niet te veel overlapt (eventueel een stukje afsnijden).


Vet de ovenschaal in met een klein beetje olie, leg de helft van de citroen en limoen op de bodem en leg hier de kiprolletjes bovenop. Verdeel de plakjes knoflook, rozemarijn en kruidenmix over de kip. Leg als laatste de plakken citroen & limoen er overheen. Besprenkel alles met de olijfolie en zet deze op het indirecte gedeelte van de BBQ. Rook / Bak deze kip ongeveer een 25 minuten.


Haal de kippendijen uit de bak en zeef de rest van het vocht.


Stook de BBQ nu heter op. Smeer de rolletjes nog 1 maal goed in met het olie/citroen vocht uit de bak en grill ze daarna rondom totdat het velletje krokant is.


Een oplettende lezer zal zien dat op de foto’s de kip geen grillstrepen heeft, ik persoonlijk vind het fijn om kippendijen met vel af te grillen op een gietijzeren plaat. Maar deze plaat is geen must: met grillen bereik je hetzelfde overheerlijke resultaat!


Serveer de rollades met wat simpele (oven) gebakken aardappelen, een klodder (verse) mayonaise en een paar gepofte tomaten.


Geniet van jouw kippendijen! :)