Iberico vlees, uniek in smaak

Iberico vlees, uniek in smaak

Heel af en toe krijgen we wel eens te horen waarom we niet alleen met Nederlands of lokaal vlees werken. En die vraag is terecht natuurlijk. Zeker in deze tijd waar er meer en meer naar duurzaamheid wordt gekeken.

En verreweg het meeste varkensvlees wat we verkopen komt uit Nederland. De spare ribs, de varkensnekken en de buiken zijn momenteel niet aan te slepen. Prachtige stukken vlees natuurlijk voor op de BBQ.

Ook maken we ons gemengde gehakt of de worsten allemaal met Nederlands varkensvlees. Dus in die zin werken we er ook heel veel mee.

Maar dan zijn er altijd mensen die iets bijzonders willen, iets anders. En voor dat soort klanten kopen we juist wat meer exclusiever vlees in wat je niet bij de lokale slager of supermarkt ziet liggen. Dat aantal klanten neemt toe en dan natuurlijk de vraag ernaar ook.

Handelsland

Wij Nederlanders zijn verwend dat we een handelsland zijn. We zijn gewend veel diversiteit te krijgen op ons bord. Of je nu praat over groente, fruit of vlees. Je hebt er werkelijk geen idee van hoeveel miljoenen kilo’s vlees er jaarlijks binnenkomen in de Rotterdamse havens. Om vervolgens weer een volgende reis naar alle uithoeken van Europa te maken. En dat betekent dat het ook in Nederland verkrijgbaar is.

Is duurder beter?

Dat kan je zo gek maken als je zelf wilt. En vaak geldt natuurlijk, hoe exclusiever hoe duurder. Alleen vinden wij altijd dat het wel bij ons moet passen en dat het bereikbaar moet zijn voor iedereen. En in verhouding moet staan.

Daarom zul je bij ons ook geen biefstuk van € 100,00 per stuk zien liggen terwijl een prachtig gemarmerde Ribeye van het Nederlandse Dubbeldoelvee van Heijdra uit Ijsselstein een tientje kost. Dat vlees is niet tien keer zo lekker, waarschijnklijk zelfs niet eens lekkerder.

Dat vinden wij dan geen aanvulling op de shop. Ondanks dat handelaren blijven zeuren dat het goed verkoopt. Prima, dan heb je ons ook niet nodig.

Iberico

Maar bij het Iberico vlees vinden we dat een ander verhaal. Gemiddeld gezien is Iberico vlees zo’n 40% duurder dan het Nederlandse vlees. Afhankelijk natuurlijk van welk onderdeel van het varken. Spare ribs zijn vergelijkbaar in prijs als de Nederlandse spare ribs. En een Iberico varkensnek is weer eens zo duur. Maar nog steeds vinden wij dit de moeite waard om te verkopen.

Unieke smaak

 Want de smaak van het Iberico vlees is echt anders dan dat van ons Nederlandse vlees. En dat komt door twee dingen.

  1. Het ras. Het Iberico varken heeft de eigenschap vet op te slaan in de spieren waardoor het smaakvoller is. Het is gemarmerder dan ons varken.
  2. De voeding. Van oktober tot maart lopen de dieren vrij rond over de uitgestrekte landerijen in Zuid Spanje. En in die periode zijn er veel eikels voor handen. En juist die eikels zorgen voor veel smaak aan het vlees. (Het beste proef je dat in de hammen, Pata Negra).

Vandaar dat wij dan ook vinden dat Iberico perfect bij ons past en perfect vlees is voor op de BBQ. En deze maand hebben we juist verschillende producten voor een speciale prijs. Ik zou zeggen, probeer het eens en ontdek de “andere” smaak van varkensvlees.

 

Claus

BBQuality