Nieuwe samenwerking met Fuego & Sabor!

Fuego & Sabor | rooksnippers | BBQuality

Fuego & Sabor

In Spanje produceert Fuego & Sabor rookhout producten van de mediterrane (lokale) houtsoorten olijf, amandel, citroen, sinaasappel, Spaanse walnoot, steeneik, avocadohout en vuurkruiden. Het idee om rookhout te gaan produceren ontstond in 2015 na een gesprek dat we hadden met een restauranteigenaar. In die tijd runde hij het strandrestaurant naast het onze in Malaga. Hij verkoopt en produceert tevens olijven en tijdens het gesprek dat we met hem hadden, vertelde hij ons dat de olijfbomen op zijn plantage om de 8-9 jaar gekapt worden, omdat ze te dik worden voor de schudarm van de machine die hij gebruikt om de olijven te oogsten. De stammen worden dan tegen een hoge prijs verkocht. Hier worden lepels, kruizen en souvenirs van gemaakt. De wortels worden door een bedrijf uit de grond getrokken om het hout vervolgens te verbranden en er elektriciteit van te maken. De wortels worden dus eigenlijk als afval beschouwd. Boeren moeten betalen om de plantages schoon te maken en de wortels uit de grond te halen.

Chirigitos

Tijdens ons gesprek was de eigenaar van het restaurant aan de andere kant van de tafel de door ons bestelde sardientjes aan het grillen/roken op olijfhout. Dit is heel gebruikelijk in Malaga, ze noemen deze visrestaurants de Chirigitos. Door deze manier van bereiden kwamen we op het idee om dit ‘afval’ (we vinden het nog steeds niet leuk om het zo te noemen) aan de grillwereld te verkopen in de vorm van een prachtig duurzaam product. Op de onderstaande foto is te zien hoe de Chiringitos in Malaga hun vers gevangen vis bereiden.

Rookhout Fuego en Sabor | BBQuality

Duurzame oplossing

Met dit idee lossen we een probleem op voor boeren en veranderen we “afval” in een mooi, trendy product met een duurzaam tintje. Al het hout dat we gebruiken heeft een geschiedenis, er worden geen bomen speciaal voor ons gekapt om er rookhout van te maken. Al het hout dat wij van boeren betrekken heeft een zeer duurzame geschiedenis. In 2022 hebben we hiervoor de derde prijs voor duurzaamheid gewonnen op de SOLEX in Birmingham. De derde prijs op een totaal van 22.000 producten die meededen!

Hieronder enkele voorbeelden van de verschillende houtsoorten die we in ons assortiment hebben;

Sinaasappel- en citroenhout

Deze houtsoorten hebben geen calorische waarde, het is licht hout en na het schoonmaken van de plantages worden ze gewoon ter plekke verbrand. Wij classificeren de grootste stukken, zodat de boeren veel minder lang ter plaatse hoeven te zijn tijdens het verbranden van de kleinere stukken (takjes). Dit bespaart hen enorm veel tijd!

Amandel- en walnotenhout

Overal in Zuid-Spanje worden amandel- en walnootplantages gekapt en andere gewassen zoals avocado’s en olijven geplant. Het oogsten van amandelen en walnoten is enorm arbeidsintensief, en daarom gaat de hele productie van deze vruchten geleidelijk naar Noord-Afrika. Het hout van de amandel- en walnootbomen wordt niet gebruikt, en als we horen dat er weer een andere plantage wordt vernieuwd, nemen we contact op met de boeren en halen we het hout op zodat ze nieuwe gewassen kunnen planten.

De steeneik;

Dit is de boom die de eikels levert, die het Iberico varken, de Pata Negra, te eten krijgt. De eikels verlenen de wereldberoemde Ibérico ham zijn traditionele smaak.De tragedie met deze boom is dat hij wordt aangetast door een schimmelziekte en hele boombestanden vernietigt. Als een boom eenmaal ziek is, moet hij vernietigd worden en mag hij nergens meer voor gebruikt worden, maar ook alle gezonde bomen binnen een straal van ongeveer 25 meter moeten worden geveld. Wij ontvangen deze gezonde bomen en verwerken deze wederom in rookhoutproducten in de plaats van het hout op de plantages te verbranden.

Vuurkruiden;

De vuurkruiden zijn samengesteld met verschillende kruiden die een geweldige rooksmaak ontwikkelen. De basis van deze vuurkruiden is cacaoschaal, wat een milde en zachte rooksmaak geeft aan de wat overheersende kruiden. Een ideale mix is voor rookmot 1/10 vuurkruiden en 9/10 rookmot. Bij de rooksnippers is dat 1/3 vuurkruiden en 2/3 chips.

Drogen/Productie;

Om ons hout te drogen, hebben we speciaal een oude koelcontainer (40 voet) omgebouwd tot een droogoven. Deze wordt verwarmd door zonne-energie, de enige gratis en overvloedige bron in Spanje! (Nog een vermindering van onze ecologische voetafdruk in vergelijking met andere fabrikanten!)

Nu volgt er een overzicht en een korte uitleg over de verschillende houtsoorten;

Citroenhout

Gemaakt van geselecteerd natuurlijk citroenhout. Het heeft een hoge rookintensiteit. Verrijkt gerechten met de frisse, fruitige smaak van citrushout. Wij raden aan deze houtsoort te gebruiken bij varkensvlees, vis, gevogelte, fruit en groenten. De rook van citrushout geeft een zeer lichte rode rookring op voedsel dat langer gerookt wordt. (low & slow). Traditioneel werd in Valencia, paella bereid boven een vuur van citroen- of sinaasappelhout. De finesse die een lichte rooksmaak toevoegt aan de ingrediënten van paella is verbazingwekkend. Onze favoriet zijn de warm gerookte citroenen (35 minuten), die dan daarna worden geperst. Vervolgens meng je de gerookte citroensap met ongeveer 80% zelfgemaakte siroop. Je kunt het afmaken (voor volwassenen) met nog eens extra 30% wodka om een gerookte citroen wodka cocktail te maken! Koel drinken, on the rocks!

Sinaasappel

Gemaakt van geselecteerd natuurlijk sinaasappelhout. Het heeft een hoge rookintensiteit. Verrijkt gerechten met de frisse, fruitige smaak van citrushout. Wij raden aan deze houtsoort te gebruiken bij varkensvlees, vis, gevogelte, fruit en groenten. De rook van sinaasappelhout geeft een zeer lichte ring van rode rook op voedsel dat langer gerookt is (op een laag vuur).Traditioneel werd in Valencia, Spanje, paella bereid boven een vuur van citroen- of sinaasappelhout. De finesse die een lichte rooksmaak aan paella-ingrediënten toevoegt, is verbazingwekkend. Dit is onze favoriete houtsoort voor spareribs! Bereid volgens de 3-2-1 methode (3 uur roken, 2 uur ingepakt in aluminiumfolie en als laatste nog een uur roken om het zacht geworden vlees een geweldige rooksmaak te geven). Dit sinaasappelhout is de perfecte partner voor spareribs. Tijdens de eerste 3 uur worden de ribbetjes flink gerookt. Het gaat perfect samen met een iets sterkere marinade met pepers, honing, barbecuesaus en veel mango-sap.

Avocado hout

Gemaakt van geselecteerd natuurlijk avocadohout. Hoge rookintensiteit (maar lichte smaak). Verrijkt voedsel met de groene umami-smaak van avocado-houtrook. Wij raden aan deze houtsoort te gebruiken bij: vis, rundvlees, kaas en groenten. Dit is onze nieuwste aanwinst. Ook dit hout is ons aangeboden na het ontruimen van een plantage! Dankzij de hoge rookproductie is het heel gemakkelijk om een diepe, lichtrode rookring te genereren. Het is in dit geval dus niet waar dat de hoge rookontwikkeling een te sterke rooksmaak creëert. Er wordt een uitstekende medium smaak gecreëerd terwijl het voedsel heerlijk gerookt wordt. Qua smaak kan avocado-houtrook geplaatst worden tussen olijfhout en citroen-/sinaasappelhout. Onze persoonlijke tip voor dit hout is warm gerookte camembert! Zodra de barbecue warm is, leg je twee handjes vol avocado houtsnippers op de houtskool en leg dan de camembert op het rooster. Na ongeveer 15 minuten is de Camembert klaar en zul je zien dat hij een mooie gouden kleur heeft gekregen.

Olijfhout

Gemaakt van geselecteerde natuurlijke olijfwortels. Hoge rookintensiteit. Verrijkt voedsel met het typische fijne, milde aroma en de smaak van olijfhoutrook. Wij raden aan deze houtsoort te gebruiken bij varkensvlees, vis, gevogelte, fruit en groenten. Olijfhoutrook geeft een prachtige rookring aan gerookt voedsel. Dit hout is perfect voor elke kok, omdat je er bijna geen fouten mee kan maken en de lichtzoete rooksmaak van de rook past het beste bij voedsel dat van zichzelf een lichte smaak heeft, zoals fruit, groenten, vis en bijvoorbeeld kip. Onze favoriet voor het roken van groenten (en Coquilles). Met olijfhout licht gerookte groenten kunnen na een rooksessie van 15 á 20 minuten op de BBQ worden gekookt in groente- of kippenbouillon. Mix vervolgens alles en werk af met een beetje crème fraîche of sojaroom (voor een veganistisch recept). Vanwege de lichte rooksmaak hoef je geen zout toe te voegen, maar een klein beetje peper kun je er altijd aan toevoegen voor wat extra smaak.

Amandelhout

Gemaakt van geselecteerd natuurlijk amandelhout. Hoge rookintensiteit. Verbetert voedsel met de typische hazelnootsmaak, fijn en mild, maar meer geaccentueerd dan olijfhout. Wij raden aan om deze houtsoort te gebruiken bij: varkensvlees, rundvlees, lamsvlees en wild. Als je het bij vis wil gebruiken, gebruik het dan bij bijvoorbeeld makreel. De rook van amandelhout geeft een prachtige rookring die voor een donkerrode kleur zorgt, en afhankelijk van de bereidingstijd, iets dieper in het gerookte voedsel trekt. Voor ons is dit de beste houtsoort voor rundvlees. De uitgesproken rooksmaak geeft een fantastische rustieke, maar niet overheersende rooksmaak.

Steeneik

Het rookmot steeneik is gemaakt van geselecteerd natuurlijk steeneikhout. Het heeft een hoge rookintensiteit. Verrijkt voedsel met de typische, nootachtige smaak van de steeneikrook. Wij raden aan deze houtsoort te gebruiken bij varkensvlees, gevogelte, kalfsvlees, lamsvlees en wild. Het is een uitstekende houtsoort en we zijn vereerd dat we het in ons assortiment hebben. In Spanje eten de Pata Negra varkens (Iberico varkens) eikels van deze boom. Dit heeft een positieve invloed op de smaak van de beroemde Spaanse ham! Het hout is extreem hard, waardoor het zeer zuinig in gebruik is – je hebt dus niet veel nodig voor een uitstekend resultaat. De rook van steeneik geeft een prachtige donker rode rookring  die, afhankelijk van de rooktijd, ook iets dieper in het gerookte voedsel trekt. Persoonlijk gebruiken we dit hout het liefst voor varkensvlees en makreel, maar een sterke kaas of whisky zijn beide uitstekende strijdpartners voor de rook van dit hout.

Spaanse walnoot

Gemaakt van natuurlijk walnotenhout. Walnotenhout produceert een dichte, intense rook. Vanwege de intensiteit moet er maar heel weinig worden gebruikt. Wij raden aan om deze houtsoort te gebruiken bij varkensvlees, rundvlees, lamsvlees en wild. Vanwege de intense rook, zowel qua smaak als geur, is dit hout perfect geschikt om gebruikt te worden in combinatie met olijf-, citroen- of sinaasappelhout. Dit geeft het voedsel een mooie rookring en een iets sterkere rustieke rooksmaak. Ons favoriete gerecht met deze houtsoort zijn gerookte ribbetjes van wild zwijn. Gerookt met de 3-2-1 methode en in plaats van 100% mango-sap, gebruik we 50% rode wijn en 50% mangosap (voor de zoetheid) in de marinade.

Vuurkruiden

Een uitstekend kruidenmengsel op basis van cacaoschalen en mediterrane specerijen. Het past heel goed bij bijna elk gerecht en is een van onze bestsellers! Vlees, vis, kaas en cocktails zijn iedere keer weer fenomenaal!