Spareribs 3 2 1 methode recept

Spareribs 3 2 1 methode recept | BBQuality

Spareribs 3-2-1 methode recept. Een bereiding die heel vaak wordt gebruikt, het wordt ook wel "fall of the bone" genoemd. Het staat voor 3 uur roken, 2 uur ingepakt op de BBQ en 1 uur uitgepakt op het rooster afgelakt met een BBQsaus. Dit wordt gedaan bij een temperatuur in de BBQ van rond de 110° Celsius op indirecte wijze. Het is wel afhankelijk van de soort spareribs, of 3-2-1 gehanteerd kan worden. Gezien er veel verschil is van extra dik bevleesde spareribs tot de gewone spareribs. De tijd bij dunnere spareribs kan zo maar 1 tot 1,5 uur korter zijn.

Wij gaan deze keer de spareribs met ketting bereiden en het laatste stuk met een half uur inkorten. We gebruiken de BBQuality Pork Rub en de Cola BBQsaus.

Ingrediënten

Voorbereiding

We beginnen geruime tijd van te voren, al dan niet de avond van te voren, om de spareribs in de rub te zetten. Eerst leggen we de ribben met de bolle kant naar beneden. Pak een koffielepel of wat ook wordt gebruikt een platte (schone) schroevendraaier. Steek op het een na laatste bot de platte kant net onder het vlees, wik een beetje en je hebt een begin om het vlies te verwijderen. Doe dit bij alle spareribs.

Pak vervolgens de BBQuality pork rub en zet de spareribs romdom goed in de rub. Leg de spareribs in een schaal, dek deze goed af met huishoudfolie en zet ze in de koelkast voor minimaal 6 uur. Doe dit bij voorkeur een avond van te voren.

Eerste gedeelte van 3-2-1 methode

We beginnen met de BBQ met deksel voor te bereiden zodat deze een constante temperatuur heeft van 110 graden Celsius en een indirecte zone voor de spareribs.

Als deze temperatuur behaald is dan leggen we eerst wat rookhout (voorkeur fruitboom) op de kolen en leggen de spareribs op het rooster. Sluit de BBQ en laat deze het eerste gedeelte van de bereiding dicht. Dit doe je 3 uur. Belangrijks is dat zeker in het eerste uur als de BBQ aan het roken is, je niet te zwaar rookt maar dit beheerst doet..

Let er op dat de temperatuur in de BBQ constant rond de 110 graden Celsius blijft.

Tweede gedeelte van de 3-2-1 methode

Leg alvast 4 stroken dikke aluminiumfolie klaar met voldoende lengte voor de spareribs. Haal de spareribs van de BBQ en sluit deze weer om de temperatuur op peil te houden.

Leg op een strook aluminiumfolie een paar klontjes roomboter en leg er 1 sparerib op. Vouw een beetje dicht en voeg er een scheut appelsap aan toe. Vouw deze voorzichtig dicht om geen scheuren in de folie te krijgen. Doe dit bij alle spareribs.

Vervolgens leg je de ingepakte spareribs voor 1,5 tot 2 uur terug op de BBQ met dezelfde temperatuur. Kijk na 1,5 uur even bij een sparerib of het bot een beetje loskomt.

Zo ja, dan gaan we naar de volgende stap en anders laat je ze nog een half uurtje liggen.

Laatste gedeelte van de 3-2-1 methode

Je ziet dat het vlees een beetje loskomt en nu gaan we met de laatste stap beginnen. En oei wat ruikt al het lekker, maar we moeten nog even wachten.

Haal de spareribs uit de folie en leg ze met de bolle kant naar boven op het rooster. Pak een bakkwast en smeer ze royaal in met de Cola BBQsaus.

Laat de spareribs nu een half uur met dezelfde temperatuur van 110 graden Celsius in een gesloten BBQ liggen.


Eindelijk is het zover!!!!

Dit is het wachten waard! Haal de spareribs van de BBQ en serveer ze direct.

Lekker met rösti, frietjes of gebakken aardappel. Voor de frisheid kun je er een rauwkost salade bij serveren.

Smakelijk eten!!! 

Maak je spareribs 3 2 1 methode recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @dirks_food_and_bbq en ik plaats je gerecht in mijn story.