10/10 voor de goede service en nette prijzen!Mark – Valkenswaard
Terug
  • Recept
  • Ingredienten
  • Ook interessant

Babybel Maminha

Angus maminha babybel | BBQuality

Inleiding

Ah…. De Maminha… Een prachtig stuk vlees wat gesneden wordt uit het spierstuk wat net boven de achterpoot van een rund zit. In Amerika wordt het een tri-tip genoemd en in Nederland heeft het ook een paar leuke namen: Het Ezeltje of het stukje pasgetrouwd.

Vroeger

Deze namen komen van “vroeger”: eens heel lang geleden trouwde men eerst en ging pas na de trouwerij het ouderlijk huis uit. De vrouw (even heel ouderwets) moest dus gelijk aan de slag om het huishouden te runnen en te zorgen dat er eten op tafel stond als de man thuis kwam van het werk. Een slager gaf dan vaak als advies aan de vrouw om dit stuk vlees te kopen en te bereiden (vandaar de naam: pasgetrouwd) want zelfs een ezel kan het klaar maken (vandaar de naam: ezeltje). Medium-rare overheerlijk maar ook als de vrouw in kwestie geen keukenprinses was: doorpakken nog steeds overheerlijk!

Maminha vullen

Dit stuk vlees wordt vaak gebruikt om te roken en af te grillen, tevens is het een super stukje om er puur gehakt van te draaien voor een killer burger. Maar een andere EN zeer lekkere bereiding is om hem eerst te vullen voor het roken & grillen.

Het is een beetje werk en je moet er handigheid in krijgen maar het vullen is zeker de moeite waard.

  • 1 chilipeper
  • 3 eetlepels wijnazijn
  • 10 gram verse peterselie (met steeltjes)
  • 10 gram verse bieslook
  • cocktailprikkers

Voorbereiding

Pers de knoflook en snij de ui, chilipeper, peterselie en bieslook zo fijn mogelijk en meng deze op je snijplank in een grote stapel. Hak deze stapel met behulp van een slagers mes (wiegen) of groot keukenmes nog fijner. Doe alles in een schaal en voeg de olie en de witte wijnazijn toe.

Bak de spekreepjes uit en laat ze afkoelen. Snij de babybel’s in kleine blokjes (zonder de rode waxlaag natuurlijk ;)).

Trim de zilveren vliezen van de maminha en leg hem daarna plat op de snijplank. Steek nu een fileermes aan de brede dikke kant midden in het vlees richting de punt op ongeveer 2 cm van de rand. Doe dit ook aan de andere kant.

Zorg er voor dat je dat je mes niet door het vlees terug naar buiten snijdt. Snij nu met kleine voorzichtige snedes tussen de twee diepe snedes die je net gemaakt hebt heen en weer zodat je steeds meer een zak krijgt. Hou echt heel goed in de gaten dat je niet door de wanden van je vleeszak heen prikt (anders krijg je lekkage).

Meng de afgekoelde spekblokjes met de babybel stukjes en lekker veel chimichurri. Schep nu deze vulling in de vleeszak en duw deze elke keer goed aan. Als de maminha helemaal gevuld sluit je de zak af met cocktailprikkers.

Bereiden en serveren

Zorg intussen voor een BBQ waar je op 110°C indirect kan gaan roken. Maal royaal peper en zout over de maminha en leg hem indirect op de BBQ en plaats een kernthermometer (in de vulling).

Rook de maminha tot een kerntemperatuur van 45°C. Leg de maminha heel even onder folie van de BBQ af en stook deze op om direct te gaan grillen.

Grill nu de maminha voor een minuut of 6 (elke keer een minuut per kant). Laat de maminha 10 minuten rusten en snij hem daarna in dikke plakken.

Smakelijk!

comments comments

Keuken Zuid-Amerikaans
Voorbereidingstijd 00:30
Bereidingstijd 01:00
Aantal personen 4 personen
Angus maminha (graangevoerd)
1200 gram
Gerookte spekblokjes
300 gram
Babybel
10 stuks
Olijfolie
100 milliliter
Knoflook
5 teentjes
Kleine ui
1 stuk
Chilipeper
1 stuk
Wijnazijn
3 eetlepels
Verse peterselie (met steeltjes)
10 gram
Verse bieslook
10 gram
Cocktailprikkers