Barbecoa taco’s van runderstaart recept

Barbecoa taco's van ossenstaart recept | CarpoortBBQ | BBQuality

Inleiding

Barbecoa taco’s van runderstaart recept

Barbacoa is een traditionele Mexicaanse bereidingswijze waarbij vlees langzaam wordt gegaard tot het zo zacht is dat het uit elkaar valt. In dit recept geven we er een eigen draai aan, met ossenstaart als hoofdingrediënt – een intens smakend stuk rundvlees dat perfect is voor low & slow bereiding op de BBQ.

De diepe rundsmaak van de ossenstaart, in combinatie met warme specerijen, zorgt voor een krachtige en rijke barbacoa. Ideaal voor taco’s, burrito’s of gewoon lekker met rijst.

Dit is geen snelle maaltijd, maar een gerecht waarvoor je de tijd neemt. Maar geloof me: als je dit eenmaal geproefd hebt, wil je nooit meer anders.

Ingrediëntenlijst

Ossenstaart


Optioneel

  • Pico del gallo (ui, tomaat, koriander)
  • Jalapeño in het zuur 
  • Guacamole 
  • Groene salsa (salsa verde) 
  • Limoensap
  • Kaas

De Barbecoa saus

  • 1 ui 
  • 4 tenen knoflook 
  • 1 Zoete punt paprika 
  • 1 jalapeño 
  • 2 eetlepels olie 
  • 2 theelepels gedroogde oregano 
  • 2 theelepels komijn poeder 
  • 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder 
  • 250 milliliter gezeefde tomaat 
  • 1 chipotle peper in adobo saus 
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 1 eetlepel gewelde rozijnen 
  • 1/2 theelepel cacao poeder 
  • 2 kruidnagels 
  • 250 milliliter kippenbouillon 
  • 2 theelepels vissaus

Benodigdheden

Voorbereiding

Is jouw BBQ ready?

Begin met het aansteken van de bbq voor indirecte hitte en breng hem naar de 120 graden Celsius.

Bereiding

Rubben en garen op de BBQ

Snijd de ossenstaart in stukken en wrijf ze royaal in met je favoriete rub. Laat de kruidenmix minstens 30 minuten intrekken, zodat de smaken goed in het vlees trekken. Leg de stukken vervolgens op de BBQ op indirecte hitte.

Wanneer de ossenstaart een kerntemperatuur van 74 graden Celsius bereikt, haal je het vlees van de BBQ en leg je het in een aluminium bak. Voeg ossenwit (gesmolten rundervet) toe en zet de bak terug op de BBQ. Zodra het vet volledig gesmolten is, moet de ossenstaart volledig onderstaan. Voeg indien nodig extra vet toe. Dek de bak goed af met aluminiumfolie en verhoog de BBQ-temperatuur naar 150 graden Celsius.

Gaar de ossenstaart verder totdat het vlees moeiteloos van het bot loskomt, zonder enige weerstand. Haal het dan van de BBQ, wikkel het in aluminiumfolie en laat het minimaal één uur rusten.

Alles benutten, van bot tot saus!

Na het rusten trek je het vlees met een vork van de botten (pulled oxtail). Gooi de botten echter niet weg: de stukken waar nog vlees aan zit, kun je in de saus mee laten trekken.

Laat dit mengsel op laag vuur zeker een uur zachtjes sudderen. Zo vallen ook de laatste stukjes vlees van het bot en wordt de saus heerlijk rijk, gelatineus en vol van smaak. Perfect als basis voor taco’s, stoofpotten of rijstgerechten.

Tijd voor de Barbecoa saus

Rooster de zoete paprika en jalapeño op de BBQ tot ze rondom mooi zwartgeblakerd zijn. Laat ze daarna even afkoelen en verwijder de schil en zaadlijsten. Snipper ondertussen de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een scheut olie in een gietijzeren pan en fruit de ui en knoflook op middelhoog vuur tot ze glazig zijn.

Voeg de oregano, komijn en het gerookt paprikapoeder toe en bak kort mee tot de geuren goed vrijkomen. Voeg vervolgens de gezeefde tomaten, chipotlepeper in adobo, de geroosterde paprika en jalapeño, appelazijn, rozijnen, cacaopoeder, kippenbouillon en een kruidnagel toe. Laat de saus ongeveer tien minuten zachtjes pruttelen.

Roer daarna twee theelepels vissaus erdoor en laat de saus nog wat inkoken. Pureer het geheel tot een gladde, rijke saus met een staafmixer.

Serveren

Verwarm de tortilla’s volgens de aanwijzingen op de verpakking, zodat ze zacht en soepel worden. Haal het vlees door de rijke saus en schep het vervolgens op de warme tortilla’s. Maak je taco’s af met je favoriete toppings! Denk aan pico de gallo, geraspte kaas, romige guacamole of wat extra jalapeño’s als je van pit houdt. Geniet van dit overheerlijke Barbecoa taco’s van runderstaart recept!

Marcel neemt jou mee in zijn stappen. Ontdek meer recepten met BBQuality-TV!

Heb je mijn te gekke Barbecoa taco's van ossenstaart recept gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @carport_bbq en ik plaats je gerecht in mijn story!