Bavette Mole Aioli

Bavette Mole Aioli | BBQuality

Inleiding

Een van de meest bijzondere gerechten die OsFa kent, is wel “Polo en Mole”, op zijn Engels: Chicken Mole of te wel Kip in pittige chocolade saus. Het lijkt een vreemde combinatie maar het is gewoon lekker. De zoete bitterheid van chocolade met het pittige randje geven het gerecht een aardse maar verfijnde smaak. Deze Bavette Mole Aioli geeft diezelfde ervaring zonder het vlees te verdrinken in een dikke chocolade saus en de aïoli geeft het hele recept een scherp randje.

Let op! : Bij de ingrediënten lijst staat Amerikaanse Chilipoeder: Dit is geen normale chilipoeder (wat meestal pure chilipepers zijn) maar een mengsel van verschillende kruiden. Mocht je dit niet kunnen vinden in de supermarkt kan je het eenvoudig zelf maken: 6 delen paprikapoeder, 2 delen oregano, 2 delen knoflookpoeder, 1 deel komijn, 1 deel uienpoeder en 1 deel chilipoeder (de echte chilipeper variant)

Kruidenmengsel

Meng de Cacaopoeder, Amerikaanse Chilipoeder, Chipotle en de bruine suiker goed door elkaar. Bestrooi beide kanten van de bavette hiermee en laat de bavette op kamertemperatuur komen.

Huisgemaakte Aioli

Smeer in een kom de mayonaise glad en knijp de knoflook hierboven uit. Voeg de ei-dooier toe en klop dit met een garde goed door elkaar heen. Voeg scheutje voor scheutje de olie toe terwijl je met een garde blijft mengen. Voeg het volgende scheutje olie pas toe zodra alle olie goed op is genomen. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.

Bereiding

Bereid een BBQ voor om direct te gaan grillen (OsFa gebruikt hier een Quoco, maar dat is een stukje hardware niet iedereen heeft staan).

Grill of bak de bavette naar de gewenste kerntemperatuur. Voor rare haal je de bavette bij een kerntemperatuur van 47 °C er vanaf, voor medium-rare bij de 52°C. En als je van bleu houdt (zoals op onderstaande foto) haal je hem er vanaf bij een 42°C.

Dek de bavette losje af met aluminium folie en laat je hem nog een minuut of 10 rusten.

Serveren

Snij de bavette haaks op de draad (welke makkelijk te herkennen is bij een bavette) in brede repen en serveer hem met de aïoli en bijvoorbeeld met een gratin torentje.

Eet smakelijk!