Beef Wellington recept

Beef Wellington recept | BBQuality

Beef Wellington recept

Beef Wellington, wat een klassieker! Dit Beef Wellington recept mag zeker niet ontbreken tussen de recepten van BBQuality. Het is een prachtig gerecht die een feestmaal compleet maakt. De Beef Wellington wordt onder andere gemaakt van een centre cut ossenhaas, oftewel het middenstuk van de ossenhaas. Het is het meest malse stuk vlees van het rund. Daar omheen een duxelles van kastanjechampignons en ingepakt met iets dikker gesneden plakjes Parmaham. Met aan de buitenkant een krokant laagje bladerdeeg.

We maken er een romige pepersaus bij die geweldig bij deze Beef Wellington past.

Ingrediënten:

Beef Wellington

 • 900 gram centre cut (middenstuk ossenhaas)
 • 2 rollen bladerdeeg vers
 • 1 pakje wat dikker gesneden parmaham
 • 2 sjalot-uien
 • 2 tenen geperste knoflook
 • 800 gram kastanjechampignons
 • 1 theelepel geritste blaadjes verse tijm
 • 1 eetlepel gehakte verse peterselie
 • 1 eigeel
 • gemalen peper en zeezout


Pepersaus

 • 100 milliliter rode wijn
 • 350 milliliter runderfond
 • 500 milliliter kookroom
 • Allesbinder
 • 2 theelepels groene peperkorrels (op vocht)
 • Gemalen zeezout

Benodigdheden:

 • Deegroller
 • Scherp kartel mes en vleesmes
 • Keukenmachine
 • Skillet, bakpan, steelpan

Voorbereiding stap 1:

We gaan starten maken van dit heerlijke Beef Wellington recept

Leg de centre cut op een snijplank en dep deze droog met keukenrolpapier. Maal peper en zeezout, voor het bakken, aan alle kanten over de centre cut heen.

Bak in een skillet met een scheutje olijfolie of bakboter de centre cut oftewel het middendeel van de ossenhaas alleen rondom bruin en laat deze daarna weer afkoelen. We garen het vlees niet.

Verwijder de stelen van de kastanjechampignons en snijd deze zeer fijn of gebruik een keukenmachine. Pers 2 tenen knoflook en snijd 2 sjalot-uien zeer fijn.

Bak ook deze in een skillet en laat het vocht verdampen. Het is belangrijk dat deze echt helemaal droog gebakken is, anders wordt het bladerdeeg tijdens de bereiding te vochtig. Rits tijmblaadjes van 10 steeltjes (ongeveer een theelepel) en voeg deze toe. Hak een hoeveelheid voor een volle eetlepel verse peterselie en roer deze op het laatst moment door de paddenstoelen duxelles. Breng deze wanneer nodig op smaak met peper en zout. Niet teveel, want de ham die zo meteen gebruik wordt heeft ook veel smaak. Laat deze afkoelen door op een bord uit te smeren zodat deze snel afkoelt en uitdampt.

Het versnellen van het terugkoelen van de paddenstoelen en centre cut kun je ook doen door ze op een bord even in de vriezer te zetten.

Voorbereiding stap 2:

Wanneer de duxelles van kastanjechampignons en de centre cut zijn afgekoeld kan de Wellington gemaakt worden.

Leg 2 lagen huishoudfolie op een snijplank, maak deze breed en lang genoeg. Leg overlappend de plakken Parmaham op de huishoudfolie. Schat een beetje in hoe groot het oppervlak moet zijn door de centre cut erbij te houden. Schat ook in hoe groot het oppervlak moet zijn van de paddenstoelen duxelles om de centre cut er in te kunnen rollen.

Leg vervolgens de centre cut erop en rol deze doormiddel van de huishoudfolie strak op. Draai de uiteinden aan, zodat deze nog wat strakker wordt. Leg deze nu een half uur in de koelkast.

Haal alvast het bladerdeeg uit de koelkast. Let op, laat het bladerdeeg eerst op kamertemperatuur komen alvorens het uit te rollen in verband met het kans op breken van het deeg.

Voorbereiding stap 3:

Leg vervolgens weer 2 lagen huishoudfolie op de snijplank en leg daar het bladerdeeg op. Wanneer je 2 vellen bladerdeeg gebruikt zorg er dan voor dat je de verbinding goed aandrukt met een deegroller.

Vervolgens leg je de centre cut er op en rol het bladerdeeg op dezelfde manier op zoals de eerste keer met het huishoudfolie. Zorg dat de naad van het bladerdeeg na het oprollen aan de onderzijde uitkomt. Zo kan deze tijdens de bereiding niet open gaan. Vouw de kopse kanten naar beneden en snijd het overtollige bladerdeeg weg. Pak de uiteinden van de huishoudfolie en draai deze strak aan. Zo krijg je een nog wat strakkere rol. Leg deze een uur in de koelkast.

Bereiding stap 4:

Steek de kolen in de BBQ aan en maak een indirecte zone. We gaan de BBQ opstoken tot een dome temperatuur van 220°Celsius. Leg de pizzasteen er nog niet in.

Heb je nog wat deeg over, dan kun je de buitenkant opleuken door reepjes deeg erop te leggen. Bestrijk het deeg met een mengsel van 1 eidooier en 1 eetlepel water. Prik op een aantal plekken met een satéprikker in het deeg, zodat de stoom er eventueel uit kan. Maal nog wat grof zeezout over het deeg heen.

Leg de Beef Wellington op een stuk bakpapier op een pizzasteen en zet deze vervolgens in de BBQ. Gaar de Beef Wellington tot 48°Celsius in de kern, dit duurt ongeveer 45 á 60 minuten. Let tijdens de bereiding een beetje op de bodem van de Beef Wellington, deze kan harder gaan. Als deze wat donkerder begint te kleuren en de rest is nog lang niet klaar, leg dan een paar lagen extra bakpapier onder de Beef Wellington of een aluminium bak op de deflector, zodat er minder hitte tegen de pizzasteen komt. Heb je je Beef Wellington liever iets minder rood, dan gaar je deze tot 50°Celsius in de kern.

Romige pepersaus:

Als de Beef Wellington op de BBQ ligt, kunnen we met de pepersaus beginnen. Deze kan je natuurlijk ook tussendoor maken tijdens het maken van de Wellington.

Laat de runderfond en de kookrom met 2 theelepels peperkorrels 30 minuten in een steelpan zachtjes inkoken. Breng het vervolgens op smaak met gemalen zeezout. Bind de saus af met allesbinder tot een mooie gladde saus.
Voeg op het laatst de gehakte peterselie toe. Warm de saus op voor het serveren van de Beef Wellington.

Serveren:

Laat nadat de Beef Wellington de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt deze ongeveer 8 minuten rusten op een snijplank. Laat deze niet op de pizzasteen liggen, want dan gaart de Beef Wellington door.

Na het rusten snijden we dit pronkstuk aan tafel en serveren we er de romige pepersaus erbij.

Wat een feest!!!!! Smakelijk eten.

Je kunt bij de Beef Wellington verschillende bijgerechten van aardappel en groenten maken.

Maak je dit Beef Wellington recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @dirks_food_and_bbq en ik plaats je gerecht in mijn story.