Broodje vers gerookte makreel recept

Broodje vers gerookte makreel recept | BBQuality

Inleiding

Ontzettend leuk en lekker om zelf je makreel te roken. Heerlijk voor op een broodje, een salade of op een toastje. De gerookte makreel gaan we op een bruin broodje beleggen, een heerlijke zomerse lunch. Met 2 makrelen kun je makkelijk 3 broodjes goed beleggen. Lees hier mijn broodje vers gerookte makreel recept.

Ingrediënten

  • 3 stuks zachte bruine bolletjes
  • 1 krop sla
  • 2 stuks tomaten
  • 1-2 takjes verse dille
  • Saus.Guru Original Relish sweet pickles of zoetzure augurk


Bereiding

Hoe rook je makreel? We beginnen met de makrelen (reeds schoongemaakt) kort te pekelen.

Maak een pekelbad met 165 gram zout, 3 liter water, 15 jeneverbessen en 3 laurierblaadjes. Maak de pekel een dag van tevoren de pekel. Breng de pekel even aan de kook en laar daarna afkoelen in de koelkast.

Op de dag dat je de makrelen gaat roken leg je de makrelen eerst 2 uur in het pekelbad. Haal de makrelen na de 2 uurtjes eruit en dep ze goed droog. Laat de makrelen nog verder drogen door ze  niet af te dekken. Het is belangrijk dat de makrelen goed droog zijn, zodat ze goed de rook kunnen opnemen.

Wanneer de makrelen aan het drogen zijn kun je je smoker of BBQ met deksel voorbereiden op indirect roken bij 80°-85° Celsius. Leg 3-4 handjes appel rooksnippers op de warme kolen en zodra deze beginnen te roken hangen of leggen we de makrelen in de BBQ. Laat ze nu 2 uur goed in de rook garen.

Na 2 uur haal je de gerookte makrelen uit de BBQ en laat ze afkoelen. Verwijder de huid en de vinnen, deze kun je er makkelijk af pellen. Vervolgens duw je de filet vanaf de rug naar de buik van de graat af. Controleer op graatjes, deze zijn best groot en makkelijk te verwijderen.


Serveren

Pluk de makreel in grote stukken en verdeel deze in porties. Heerlijk op een bruin broodje met original relish sweet pickles van Saus.Guru (alternatief zoetzure augurk), sla en plakjes tomaat, eventueel nog een beetje mayonaise.

Smakelijk eten!!!

Maak je mijn broodje vers gerookte makreel recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @dirks_food_and_bbq en ik plaats je gerecht in mijn story.