Citroen fazant

Dino drumstick fazant recept | BBQuality

De voorbereiding

Pekelen

Zet een pan met 750 ml water op het vuur en voeg het zout, kristalsuiker en laurierblaadjes toe. Kneus de jeneverbessen onder de platte kant van een keukenmes en voeg deze ook toe. Breng het water aan de kook en laat dit 10 minuten zachtjes koken.


Giet de hete basis pekel in een grote (warmte bestendige) bak waar de fazant ook in past (nog niet er in doen) en vul dit af met water tot je twee liter pekel hebt. Laat dit verder afkoelen tot kamertemperatuur.


Doe de fazant in de pekel en zet dit voor 4 uur in de koelkast. Na 4 uur haal je de fazant uit de pekel, dep je de fazant goed droog en leg deze op een rekje in de koelkast voor 12 uur om het goed te laten drogen.


Je hebt nu een gepekelde fazant die na bereiding supermals is. Een mooie basis om ook eens de “pulled pheasant” of de dino-drumstick te maken. Maar daar hebben we een ander recept voor.


Lemon butter baste

Een “baste” is een dikke laksaus die boter als basis heeft en die tijdens het bereiden gebruikt wordt om smaak en vet toe te voegen aan het gerecht. Het beste is om deze “baste” een 12 uur van te voren te maken (terwijl de fazant ligt te drogen in de koelkast) zodat de smaken goed in de boter kunnen trekken. Smelt op een heel laag vuur de boter (mag niet kleuren) en voeg alle kruiden en de citroen zest toe. Roer dit goed door en giet het over in een warmte bestendig bakje. Laat dit afkoelen en 12 uur “intrekken” op kamer temperatuur.

Bereiding van de citroen fazant

Was de citroen en snij deze in kleine stukjes. Meng deze met de blokjes boter en maal wat verse peper er overheen. Pak de poten van de fazant in met aluminium folie.

Vul de fazant met het citroen mengsel en knoop "de kont" goed dicht en de poten bij elkaar.

Laat de fazant nu minimaal een half uur tot een uur op kamertemperatuur komen.

Bereid een BBQ of smoker voor om indirect zo heet als mogelijk te gaan roken (minimaal 200°C maar 250°C is nog beter). Zorg voor een lekbak onder het indirecte gedeelte van het rooster. Wrijf de fazant in met wat olie en leg hem indirect op de BBQ en voeg rookhout naar keuze toe.


Rooster zo de fazant indirect ongeveer 15 minuten. Haal de fazant nu van de BBQ en knijp de BBQ temperatuur terug naar 150°C. Verwarm intussentijd de citroenboter zodat deze weer vloeibaar word


Leg de fazant in een passende ovenschaal of slede (ingepakte pootjes mogen uitsteken).

Smeer de fazant royaal in met de helft van de gesmolten citroen boter.

Plaats de schaal met fazant in de BBQ zodra deze een temperatuur heeft van 150°C en plaats een thermometer in een dij.

Laat de fazant nu ongeveer indirect een minuut of 30 a 45 garen tot de dij een temperatuur heeft van 65°C.

Smeer halverwege de tijd nogmaals goed in met de overige kruidenboter.

Haal de fazant uit de BBQ en laat deze onder los aluminium folie 10 minuten rusten.

Verwijder het bindtouw en aluminium folie van de poten, snij de bouten los bij het gewricht en snij de filets met een scherp mes los. Serveer de filets met de bouten op een plank met wat bijgerechten en maak de citroen fazant af. Mochten er wat gevoeligere mensen aan tafel zitten verwijder dan het onderste gedeelte van de poot ;) 

Taadaa! Jouw citroen fazant.