Gegrilde Canette (eendenborst) filet met bacon van Aubergine

Een leuk en ditmaal ook een gezond gerecht. Want van in plaats van bacon of gerookt ontbijtspek gaan we nu werken met aubergine! Heel dun gesneden, gemarineerd en gebakken. Een verrassend maar zeker leuk idee om eens iets anders met je groenten te doen. En het Aziatische tintje werkt natuurlijk uitstekend bij eendenborst!

Bacon

We beginnen met het maken van de bacon. Snij de kontjes van de aubergine en snij twee zijkanten er dun af. Nu kun je hem goed neerleggen. Snij er nu zo dun mogelijke plakken van. Vind je dit moeilijk met een mes dan zou je eventueel ook een kaasschaaf kunnen proberen.

Marinade

Als je de aubergine in mooie plakken hebt gesneden, beginnen we met de marinade. Meng de sojasaus, agavesiroop en Tabasco in een schaaltje. Leg nu de plakken aubergine in een grotere schaal en giet er de marinade overheen. Laat het minimaal 15 minuten staan.

Bakken

IMG_8458Doe een klein beetje olijfolie in een koekenpan. Laat de plakjes aubergine een beetje uitlekken en leg ze in de pan zodra de olie heet is. Bak ze nu aan twee kanten bruin maar zorg dat ze niet verbranden. Door de suiker in de sojasaus kan het bitter worden als het teveel verbrand is. Dus draai de plakjes voorzichtig met een vork. Zodra ze klaar zijn laat je ze uitlekken op een keukenpapiertje.

Canette grillen

Canette wil zeggen dat het vrouwelijk is. Dus een vrouwelijke eendenborst. Eendenborst Canard is meestal mannelijk. De Canard zie je wat meer omdat deze vaak wat groter zijn en iets goedkoper. Wij hebben nu voor de Canette gekozen omdat deze wat zachter en malser is.

Haal het vlees bij voorkeur twee uur vantevoren uit de koelkast om deze op kamertemperatuur te komen. Haal het uit de verpakking en dep het droog met een keukenpapiertje. Snij nu de vetkant voorzichtig in. Maak een ruitpatroon maar zorg dat je niet door het vet in het vlees snijdt. Op deze manier smelt het vet mooi en houden we een lekker krokant korstje over.

Kruidt de Canette aan beide kanten met peper en zout en zorg dat de BBQ heet is om te grillen. We beginnen met het grillen op direct vuur boven de kolen. Leg je vlees met de vetkant op de grill. Het vet gaat nu langzaam smelten. Let op want dit kan vlammen veroorzaken. Zorg ervoor dat het vet een mooi kleurtje krijgt door hem in beweging te houden. Laat hem niet te lang in het vuur liggen. Verplaats het vlees telkens van heet naar een minder warme plek op de BBQ totdat je de gewenste kleur hebt.

Zodra het vet mooi gesmolten is leggen we het vlees aan de indirecte kant van de BBQ. Houdt een temperatuur aan van zo'n 150 graden. Afhankelijk van de dikte zal deze tussen de  10 en 15 minuten klaar zijn. Wil je het nu zeker weten, gebruik je een kerntemperatuurmeter. En hou een kerntemperatuur van van zo'n 55 graden.

Als het vlees de gewenste temperatuur heeft laat je deze even rusten alvorens je hem aansnijdt.

IMG_8466

Opmaak

Leg een paar plakken bacon op een bord. Snij de eendenborst in mooie dunne plakken en leg deze op de bacon. Strooi er nog wat gesneden bosui overheen en je kunt gaan smullen. Bon Apetit!

Canette recept - BBQuality

Kijk ook BBQuality TV!

Hoe bereid ik eendenborst?
BBQuality TV op Youtube