Gerookte Canette (eendenborst) met sinaasappelsaus
Bereiding gerookte canette (eendenborst) met sinaasappelsaus
Snij de borsten van de Canette (eendenborst) kruislings in aan de vetzijde en bestrooi met royaal zout.
Draai de borsten om, bestrooi met peper en zout en beleg de vleeszijde met plakjes mandarijn, blaadjes laurier en stukjes steranijs.
Leg de borsten in een diep bord of bakje en voeg sinaasappelsap toe totdat de borsten ongeveer een cm in het sap staan.
Laat een uur marineren.
Haal de borsten uit de marinade en dep ze droog
Doe de marinade in een pannetje,voeg een kleine eetlepel honing toe en kook dit in totdat de saus iets stroperig begint te worden. Giet het door een zeef en bewaar de siroop als saus voor bij de eend.
Bereid een bbq voor op 180ºC en voeg wat eikenhout aan de kolen toe voor de rook.
Leg de eendenborsten indirect op de bbq met de vetzijde omhoog.
Gaar ze tot 50ºC in de kern en bak daarna de vetzijde boven direct vuur uit zodat deze iets krokant wordt. Doe dit met open deksel zodat de rook van het verbrandde vet weg kan en niet in je vlees trekt.
Verwijder de eend regelmatig van het vuur zodat ze niet verbranden.
Laat de eend 10 minuten onde aluminiumfolie rusten en snij er dan dunne plakken van.
Dresseer de eend met de sinaasappelsaus.
Heerlijk op een salade, broodje of als sterspeler in je hoofdgerecht.
Smakelijk eten.