Glazed roasted poussin recept

poussin piepkuiken The Original recept | BBQuality

Glazed roasted poussin recept

Poussin (piepkuiken) is jonge kip of haan van 4 tot 6 weken oud. Het bijzondere van poussins is de smaak en structuur van het vlees: een poussin is écht ontzéttend mals! Het leuke van een klein kippetje is dat je één poussin per persoon kunt aanhouden. Het ziet er heel gezellig uit bij het serveren. Allemaal een heerlijk gebraden en met BBQsaus geglaceerd kippetje op je bord met daarbij krielaardappeltjes. Wat een heerlijke feestelijke maaltijd!

Ingrediënten:

  • 3 stuks rode ui
  • 3 takken rozemarijn
  • Scheut olijfolie
  • Gemalen peper en zeezout

Benodigdheden:

  • Grote vorkspies of rotisseriespit
  • Aluminium lekbak
  • Aluminiumfolie
  • Bakkwast

Voorbereiding

Steek de kolen in de BBQ (met deksel) aan en creëer een halve indirecte zone, oftewel gebruik een halve indirect steen. Of leg de kolen aan 1 zijde in de BBQ. We willen wel dat er wat directe hitte langs de poussins gaat. We laten de BBQ heet worden tot ongeveer 200° Celsius.

Onder de poussins zetten we een aluminium lekbak. Van kip komt best wat vet af en dit willen we niet op de kolen hebben. Een klein beetje is niet erg, maar liever niet.

Rub de poussins in met de Steak rub van BBQuality. De Steak rub is niet alleen geschikt voor rund, hij is ook lekker bij bijvoorbeeld de poussin. De rub combineert ook ontzettend goed met de BBQuality the Original BBQ-saus. Rijg vervolgens de poussins aan de vorkspies of aan de rotisseriespit.

Was de krielaardappeltjes goed af, en voeg ze daarna samen met 2 grof gesneden rode uien en de rozemarijn in een skillet of ovenschaal. Maal er peper en zeezout overheen en voeg een flinke scheut olijfolie toe. Meng het geheel goed door elkaar en gaar op de BBQ of in de oven bij 180°Celsius. Het makkelijkste is om dit in de oven te doen en de poussins in de BBQ.

De bereidingstijd van de aardappeltjes is ongeveer 40 minuten, afhankelijk van de grootte van de krielaardappeltjes. Prik er even in en je weet hoe ver ze zijn. Als je weinig weerstand voelt dan zijn ze klaar. De poussins hebben ongeveer een uurtje nodig voordat ze gaar zijn.

Bereiding

Hang de poussins boven de lekbak. We gaan ze garen tot 82° Celsius in de kern. We draaien de poussins regelmatig om voor een gelijkmatige garing en op deze manier krijgen ze rondom ook een mooi kleurtje. Als er veel luchtlekken in je BBQ zijn, dan kun je deze opvangen door aluminium in de rand te leggen.

De krielaardappeltjes staan in de oven en deze hussel je een keer door. Wanneer deze eerder gaar zijn dan de poussins, dan kun je ze eventueel  nog even kort opwarmen.

Wanneer de poussins een kern hebben van ongeveer 79° Celsius, gaan we ze royaal insmeren met BBQuality The Original BBQ-saus. Wanneer we ze na het insmeren verder laten garen wordt de saus lekker sticky.

Serveren

Als de krielappeltjes en de poussins gaar zijn is het tijd om aan tafel te gaan. Leg de poussins boven op de krielaardappels in de skillet, maal desgewenst nog wat zeezout over de krielaardappeltjes heen en leg er, als je dat lekker vindt, nog wat dungesneden rode ui ringen bij. Serveer direct.

Smakelijk eten !!!

Maak je dit glazed roasted poussin recept en plaats je dit op Instagram?Tag dan @dirks_food_and_bbq en ik plaats je gerecht in mijn story.