Huisgerookte eendenborst recept

Huisgerookte eendenborst recept | BBQuality

Inleiding

Eend is een ideaal stukje vlees voor op de BBQ. Zowel de eendenborst als eendenbout bevat een mooie vetlaag wat zorgt voor extra smaak. Onze eend kenmerkt zich door zijn zachte smaak en malse structuur.

We gaan de eendenborst roken tot 55° in de kern, wat ongeveer 2 uurtjes tijd nodig heeft. Ik maakte gebruik van een bulletsmoker, maar op een ketel-BBQ of een keramische BBQ is het uiteraard ook mogelijk.

Een heerlijk gerookte eendenborst met een ziltige smaak van de pekel. Je kunt deze huisgerookte eendenborst gebruiken in een salade, in een maaltijd, op een sandwich, of als borrelsnack bij een lekker glaasje rode wijn. Lees hier mijn huisgerookte eendenborst recept.

Ingrediënten

  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 10 jeneverbessen
  • 4 handjes rooksnippers (appel of kers)

Voorbereiding

We gaan de eendenborst eerst een uurtje in de pekel leggen. Het makkelijkst is dat je de pekel de avond ervoor maakt en in de koelkast bewaard.

De pekel

Kook het water en voeg het zeezout toe, even goed doorroeren tot alles opgelost is. Voeg de tijm, rozemarijn, laurier en jeneverbessen toe en laat het afkoelen.



Pekelen

Snijd de vetlaag van de eendenborst kruislings in, verwijder het haasje aan de andere zijde en leg de eendenborst in het pekelbadje. Zorg ervoor dat de eendenborst onder water ligt, pak anders een beter passend bakje. Dus niet met water aanlengen.

Na een uurtje in het pekelbadje te hebben gelegen, halen we de eendenborstfilets eruit. Dep deze droog met een neutraal stuk keukenpapier. Leg ze op een rooster om in de openlucht verder te drogen. Hoe droger ze zijn, hoe beter de rook wordt opgepakt. Bereidt ondertussen de BBQ voor op een keteltemperuur van 95°-100°.

Bereiding

Na een half uur zijn de eendenborstfilets mooi opgedroogd. De BBQ met deksel is op temperatuur. We gaan ze ophangen met vleeshaken die je onder de deksel kan hangen. Kun je dit niet, leg dan de eendenborstfilets op een rooster. Gebruik ook een kerntemperatuurmeter om ze in de gaten te houden. We gaan de eendenborst tot een kerntemperatuur van 55° Celsius garen. We gaan ze indirect roken met een waterbak eronder. Leg 2 blokjes rooksnippers tussen de kolen, de andere twee leggen we ertussen als tijdens de sessie de rook verminderd.

Tijdens deze bereiding heb ik min of meer hetzelfde gedaan met 2 kipfilets, zie bereiding Huisgerookte kipfilet.

Uitgerookt

Wanneer de kerntemperatuur van 55° is bereikt halen we de eendenborstfilets eruit. Paar minuutjes rusten en dan in dunne plakken snijden. Het lekkerst vin ik is om deze warm te serveren.

Smakelijk eten!!!

Maak je deze huisgerookte eendenborstfilet recept en plaats je dit op Instagram? Tag @dirks_smoke_and_grills en ik plaats je gerecht in mijn story van Dirk’s Smoke&Grills.