Altijd goede entrecotes!Remy Bakker
Terug
  • Recept
  • Ingredienten
  • Ook interessant

Huisgerookte kipfilet recept

Gerookte kipfilet recept | BBQuality

Inleiding

We gaan de kipfilet roken tot 70° in de kern, wat ongeveer 3 uur de tijd nodig heeft. Ik maakte gebruik van een bulletsmoker, maar op een ketel-BBQ of keramische BBQ is het ook mogelijk.

Een heerlijk huisgerookte kipfilet met een ziltige smaak van de pekel.  Je kunt deze huisgerookte kipfilet gebruiken in een salade, als voorgerecht of op een sandwich. Lees hier mijn huisgerookte kipfilet recept.

Ingrediënten

  • 2 kipfilets van 250 gram
  • 500 milliliter water
  • 50 gram zeezout (fijn)
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 handjes rooksnippers (appel of kers)

Voorbereiding

We gaan de kipfilet eerst een uurtje in de pekel leggen. Het makkelijkst is dat je de pekel de avond ervoor maakt en in de koelkast bewaard.

De pekel

Kook het water en voeg het zeezout toe, even roeren tot het opgelost is. Voeg de tijm en rozemarijn toe en laat het afkoelen.

Pekelen

Verwijder het haasje aan de binnenzijde van de kipfilet en leg de kipfilet in het pekelbadje. Zorg ervoor dat de kipfilet onder water ligt. Ligt de kipfilet niet helemaal onder water, pak dan een ander bakje of schaaltje. Meng de pekel niet met water aan, dat gaat ten koste van de smaak.

Na een uurtje in het pekelbadje te hebben gelegen, halen we de kipfilets eruit. Dep deze droog met een neutraal stuk keukenpapier. Leg ze op een rooster om in de openlucht verder te drogen. Hoe droger ze zijn, hoe beter de rook wordt opgepakt. Bereidt ondertussen de BBQ voor op een keteltemperatuur van 95°-100°Celsius.

Bereiding

Na een half uur zijn de kipfilets mooi opgedroogd. De BBQ met deksel is op temperatuur. We gaan ze ophangen met vleeshaken die je onder de deksel kan hangen. Kun je dit niet, leg dan de kipfilets op een rooster. Gebruik ook een kerntemperatuurmeter om in de gaten te houden. We gaan de kipfilets tot een kerntemperatuur  van 70° Celsius garen. We gaan ze indirect roken met een waterbak eronder. Leg 2 handjes rooksnippers tussen de kolen, de andere twee leggen we ertussen als tijdens de sessie de rook verminderd.

Tijdens deze bereiding heb ik min of meer hetzelfde gedaan met 2 eendenborstfilets, Zie bereiding Huisgerookte eendenborst.

Uitgerookt

Wanneer de kerntemperatuur van 70° is bereikt halen we de kipfilet eruit. Even laten rusten en dan in dunne plakken snijden. Je kunt de hele kipfilet als ze afgekoeld zijn ook vacuümtrekken voor later.

Smakelijk eten!!!

Maak je dit huisgerookte kipfilet recept en plaats je dit op Instagram? Tag @dirks_smoke_and_grills en ik plaats je gerecht in mijn story van Dirk’s Smoke&Grills.

comments comments

Keuken Franse keuken
Voorbereidingstijd 01:15 (incl pekeltijd)
Bereidingstijd +/- 03:00u
Aantal personen 2-4 personen
Kipfilet
2 stuks
Water
500 milliliter
Zeezout (fijn)
50 gram
Tijm
1 takje
Rozemarijn
1 takje
Rooksnipper (appel of kers)
4 handjes