Iberico spare ribs met BBQuality All Purpose Rub

Iberico spare-ribs klaar | BBQuality

Iberico Spare ribs

Het Iberico varken is een varkensras dat komt uit het zuiden van Spanje. De varkens zijn vooral bekend om hun hammen met nootachtige smaak. De Pata Negra. Wat betekent zwarte poot (voet), dit slaat dus op het uiterlijk van de varkens.

Maar naast de hammen is het verse vlees ook heel bijzonder van smaak. De nootachtige smaak van de hammen komt door hun speciale dieet. In het najaar eten ze zich vol met gevallen eikels van de bomen, wat voor deze specifieke smaak zorgt. En net zoals het Angus rund heeft het Iberico varken de eigenschap vet op te slaan in de spieren wat voor de prachtige marmering en smaak zorgt.

De varkens worden op latere leeftijd geslacht dan de varkens bij ons. Ze worden geslacht tussen de 10-18 maanden waardoor het vlees vaak roder is dan het vlees dat wij gewend zijn. 


Ontvliezen van de spareribs

Gebruik bijvoorbeeld de achterkant van een lepel en schuif het op het bot net onder het vlies. Als je voorzichtig een stukje los hebt gemaakt kun je het vlies er in één keer aftrekken.

Op de BBQ

Als het vlies verwijdert is kan de Iberico spare rib in de rub. Doe de rub er ruim op aan beide kanten. Dit zou je er even kunnen laten intrekken voor nog meer smaak. Maar bij een relatief dunnen spare rib zoals deze van het Iberico is dat niet noodzakelijk.

Leg je spare rib indirect op de bbq bij 135 graden. En na 3 uur is je Iberico spare rib klaar om te eten. Eet smakelijk!

Bekijk ook BBQuality TV!

Hoe bereid ik spareribs op de BBQ?
BBQuality TV op Youtube