In zoutkorst gegaard zeebaars recept

In zoutkorst gegaard zeebaars recept | BBQuality

Inleiding

Het grote voordeel van dit in zoutkorst gegaard zeebaars recept is dat de zeebaars lekker sappig blijft. Bij het bereiden van vis is het altijd de kunst om te zorgen dat de vis lekker sappig blijft. De vis, in dit geval dus zeebaars, bereiden met een zoutkorst is een mooie manier om een sappige vis op tafel te kunnen zetten. Dit komt omdat het vocht dat bij het garen vrijkomt, voor een groot deel bewaard blijft door de zoutkorst die om de vis heen zit. De vis blijft hierdoor sappig, maar het komt ook de smaak ten goede!

Hoe bereid ik een zeebaars voor?

Het is ten eerste belangrijk om de zeebaars eerst goed nat te maken. Op deze manier kun je het zout gebruiken om uiteindelijk een mooie korst te maken. In dit geval hebben we water gebruikt, maar er zijn ook genoeg recepten te vinden waarbij de zoutkorst gemaakt wordt met behulp van eiwitmengsel.

Voeg voldoende water toe aan het zout, zodat je een soort ‘sneeuwbal’ kunt maken wanneer je wat zout tussen je handen bij elkaar drukt en het dus goed blijft plakken. Je kan bovendien bij de groothandel een zak met grof grijs keukenzeezout kopen.

De bereidingswijze van een zeebaars

Maak de zeebaars schoon wanneer dit nog niet gebeurd is. Spoel hem vervolgens even af en dep hem dan droog. Je kunt ervoor kiezen om de schubben te laten zitten, maar dit hoeft niet. Wanneer je de schubben laat zitten zorgt dit echter voor een beter eindresultaat, omdat de schubben het verdampend vocht zullen tegenhouden en het op deze manier uit de vis kan ontsnappen.

Vervolgens snijd je een paar plakjes van de bloedsinaasappel en de rode uit. Stop er vervolgens een paar in de buikholte van de zeebaars, waarbij je ook nog enkele takjes peterselie kan toevoegen. De takjes peterselie en plakjes bloedsinaasappel kun je overigens ook nog op de zeebaars leggen voor nog meer smaak.

In de tussentijd is het zaak om de barbecue voor te bereiden op een indirecte sessie met temperatuur van ongeveer 175 tot 200 graden. Qua temperatuur kun je redelijk flexibel zijn, want het zout zorgt ervoor dat de vis goed beschermd wordt. Verdeel vervolgens op een schaal of rookplank een laagje zout en leg de zeebaars daar bovenop. Je kunt eventueel de rest van het zout over de zeebaars verdelen. Druk dit dan voorzichtig aan tot het een stevig geheel vormt.

De zeebaars op de BBQ

Dan gaan we het geheel garen. Plaats het op het rooster zodat de zeebaars indirect gegaard wordt. Afhankelijk van de grootte van je zeebaars, de dikte van de zoutkorst, en de temperatuur van de barbecue is er geen duidelijke garingstijd aan te geven.

De tip die we wel kunnen meegeven: Staar je niet blind op de tijd, maar de kerntemperatuur van je product om te bepalen of hij gereed is. Het is immers de kerntemperatuur die bepaalt of de zeebaars gereed is. Prik met de thermometer een klein gaatje door het zout in het dikste van de zeebaars, en meet dan de temperatuur. Je zeebaars is goed wanneer deze een kerntemperatuur heeft bereikt van zo’n 60ºC. Bij ons duurde dit zo’n 35 minuten.

The finishing touch!

Haal ten slotte de schaal of plank van de barbecue, en breek voorzichtig het zout open. Pel de huid van de zeebaars, lepel wat mooie stukken van de filets uit de zeebaars, en die deze direct op. Maar, pas op de graten! Serveer de vis met wat lauwwarme salade, cherrytomaatjes en venkel.

Conclusie

Conclusie

Het bereiden van een zeebaars met behulp van een zoutkorst is een mooie manier om de vis smakelijk en sappig te houden. Door het toepassen van deze zoutkorst is de kans op uitdrogen namelijk een stuk kleiner, en blijven bovendien de smaken goed behouden.

Wij zeggen: Eet smakelijk!


Met dank aan Mac voor het aangeleverde recept!