Italian meatball sub recept met crispy mortedella

Italian meatball sub recept met crispy mortedella rundergehakt | BBQuality

Inleiding

Een sub is in het dagelijkse Amerikaanse leven niet weg te denken. De New Yorkers zijn er gek op. In mei 2019 was ik in New York en ben in Little Italië geweest waar ik me heb staan vergapen op de Italiaanse lekkernijen die geheel zijn opgenomen in de Amerikaanse cultuur. Vet, overdadig, maar schandalig lekker! Mijn motto, fastfood with love is great food. Mijn tripje New York was wel mijn inspiratie voor dit Italiaanse meatball sub recept.

Ingrediëntenlijst

  • 250 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel verse peterselie
  • 1 eetlepel verse bladselderij
  • 1 eetlepel verse basilicum
  • 2 tenen knoflook
  • 4 tomaten
  • 1 wortel
  • 1 sjalotje
  • 300 milliliter kippenbouillon
  • 4 zwarte olijven
  • 4 plakken mortedella
  • 40 gram grand padano kaas snippers
  • 50 gram veldsla
  • 1 ciabatta broodje

Meatballs

Hak de verse kruiden fijn met 1 teentje knoflook en doe dit door het rundergehakt. Breng het gehakt op smaak met peper en zout. Maak 3 gehaktballen die ongeveer even groot zijn en zet ze even in de koelkast om weer op te stijven.

Tomatensaus

Snij de tomaten in partjes en ontdoe ze  van de zaadlijsten. Snij de partjes in kleinere stukjes. Snij de wortel en sjalot in schijfjes en snipper 1 teentje knoflook. Steek de BBQ aan en zet deze op direct grillen en op zo`n 180 graden. Als je het gerecht in de keuken wil maken zet dan het vuur op middelhoog.

Aanfruiten

Fruit de sjalot en knoflook aan. Zodra de geuren lekker loskomen voeg je de tomaat en wortel toe aan de pan. Laat het geheel lekker even op temperatuur komen en laat het even doorstoven. Doe de helft van de kippenbouillon in de pan en bewaar de rest om de saus later te verdunnen indien nodig. Breng de saus op smaak met peper en zout.

Wanneer de tomaat gaar is, pureer je alles tot een mooie gladde massa.

Skillet

Bak de gehaktballen in een pan of in een skillet op de bbq in een laagje olie, tot ze rondom mooi bruin zijn.

De gehaktballen hoeven niet per se gaar te zijn vanbinnen. Zodra ze bruin zijn haal je ze uit de pan en voeg je ze toe aan de tomatensaus. Laat de gehaktballen gedurende 30 minuten op laag vuur mee koken in de tomatensaus en draai ze af en toe even door de saus heen, zodat de saus aan alle kanten goed intrekt.

Mortedella

Zet een pan op het vuur of zet een skillet op de bbq, en bak op laag vuur de mortedella uit. Laat de worst aan beide zijde mooi bruin worden. Haal de mortedella uit de pan en dep het vet eraf met een stukje keukenrol. Druk niet te hard want zo`n dun plakje wordt super crispy en breekt heel makkelijk. De uitgebakken mortedella is zoooooooooo lekker, het is een combinatie van bacon en knabbelspek.

Bak je ciabatta even af volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Finishing touch

Zodra de gehaktballen klaar zijn haal je ze uit de tomatensaus en plaats je de gehaktballen achter elkaar en tegen elkaar aan in een pan of skillet. Beleg de gehaktballen royaal met kaas, zet je pan terug op het vuur of  skillet terug in de BBQ en laat de kaas smelten.

Beleg je sub met de mortedella en veldsla. Schuif de gehaktballen met 3 tegelijk voorzichtig op een spatel en plaats ze op het broodje. Garneer af met zwarte olijven.

PS: natuurlijk blijft er wat tomatensaus over bij dit recept. Gooi niet weg, deze is erg erg lekker! Je kan de saus prima invriezen. Rul wat gehakt, spek en champignons en voeg de saus toe en serveer met pasta. Zo heb je in 10 minuten een heerlijk kliekje op tafel staan!

Eet smakelijk!

Maak je mijn Italian meatball sub recept met crispy mortedella en plaats je dit op Instagram? Tag @foodboozeandbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.