Longhaas caveman style

longhaas_caveman_style_bbquality

We zagen deze manier van bereiden al een paar keer voorbij komen in de facebook groep van Smoke & BBQ en dat zag er wel erg gaaf uit! Vlees direct op de hete kolen bereiden zoals onze voorouders dit in de oertijd ook deden. Dat wilden wij ook weleens ervaren en we waren ook erg benieuwd of de smaak van de kolen niet teveel zou overheersen. Lees hieronder het recept en de bereidingswijze, maar we kunnen wel alvast verklappen dat het zeker voor herhaling vatbaar was!

Voorbereiding Longhaas Caveman style

De voorbereidingen zijn eigenlijk vrij simpel. We hebben onze longhaas van 1600 gram. (tja, als je zelf het vlees kunt kiezen pak je toch vaak een groter stuk…). We hebben het een uur uit de koelkast gelegd om hem op kamertemperatuur te laten komen. Aan de longhaas hebben we niets hoeven trimmen en er zitten ook geen vliesjes omheen of iets dergelijks. Waar je bij het aansnijden wel op moet letten is de taaie zeem die in de lengte door de longhaas loopt. Die moet je er wel even uitsnijden voordat je hem gaat serveren.

Vervolgens zijn we alvast even aan de slag gegaan met de kolen omdat je hiervoor toch iets meer kolen warm moet hebben dan normaal. We hebben twee kolen starters gevuld met kolen. In de BBQ zelf hebben we met enkele bakstenen een kommetje gemaakt waar we uiteindelijk de gloeiend hete kolen in gelegd hebben.

Bereidingswijze Longhaas Caveman style

Allereerst hebben we de ingrediënten voor de rub in een vijzel gedaan om ze vervolgens even goed door elkaar te mengen. Je kunt het zout toevoegen aan de rub, maar wij hebben ervoor gekozen om het zout er vlak voor het serveren aan toe te voegen. Vervolgens smeer je de longhaas in met de rub aan beide kanten en laat je hem 15 minuten tot een half uur intrekken. Langer mag altijd, korter liever niet.

Bakken

Wanneer de kolen rood gloeiend zijn en je ze in het kommetje hebt geplaatst moet je ze nog even met een luchtbedpomp of föhn schoon blazen. Daarnaast stook je ze hiermee uiteraard nog even wat extra op. Vervolgens leg je de longhaas direct op de kolen. Je laat het vlees vervolgens een minuut lang op de kolen liggen en draait hem dan om. Wederom een minuut laten liggen om het vlees goed dicht te schroeien. Keer het dan nog 2 keer totdat het vlees een kerntemperatuur heeft van 56 graden.

Haal de longhaas dan van de kolen af en laat hem even 10 minuten rusten in de aluminium folie.

Nadat je het vlees even hebt laten rusten kun je hem aan gaan snijden. Het is wel belangrijk dat je de longhaas op de juiste manier aansnijdt. Anders kan het vlees taai lijken en dat wil je jezelf en je gasten natuurlijk niet voorschotelen. Snij de longhaas dwars op de vezel zodat het vlees heerlijk mals blijft. Let dus wel even op dat je de zeen eruit snijd voordat je hem gaat serveren, deze loopt in de lengte door de longhaas heen. Wij eten dit vlees het liefst zonder saus omdat het al genoeg smaak heeft van zichzelf.

Voeg voor het serveren nog even een beetje grof zeezout toe en voila… Longhaas Caveman style!

Eet smakelijk en veel plezier!