Piepkuiken (poussin) recept met beenmergboter

Piepkuiken recept met beenmergboter | BBQuality

Inleiding

In dit piepkuiken (poussin) recept met beenmergboter gaan we de piepkuikens aan het spit bereiden. We maken het gerecht af met aardappeltjes geroosterd in beenmerg en de sappen van het vlees en caveman-style prei.

Ingrediëntenlijst

Piepkuiken (poussin)

Caveman-style prei

 • 2 stuks prei
 • peper en zout

Aardappels


Beenmerg boter

 • 200 gram zachte roomboter
 • 100 gram rundermerg
 • 20 gram peterselie
 • sjalot
 • bol knoflook
 • rasp van 1 citroen
 • takje tijm
 • takje rozemarijn
 • olie
 • peper en zout

Benodigdheden

Voorbereiding

Begin met het aansteken van de BBQ en breng dome-temperatuur naar de 120 graden Celsius voor indirecte hitte.

Gerookte beenmerg en knoflook boter

Snijd de bovenkant van de knoflookbol af, zodat alle bovenkantjes van de teentjes bloot liggen. Verwijder zoveel mogelijk van de buitenkant van de bol. Zorg er wel voor dat alles aan elkaar blijft.

Leg de knoflook nu in een skillet en giet er wat olie en zout overheen. Leg de tijm en rozemarijn erbovenop. Doe de 100 gram rundermerg in de andere skillet. 

Roken

Leg nu het rookblokje op de barbecue en zet de skillets op de het rooster. Rook deze vervolgens voor 30 minuten. Laat de knoflook er eventueel langer op liggen als deze nog niet zacht is. Als alles gaar is, laat het dan ligt afkoelen.

Hak ondertussen de peterselie fijn en snipper de sjalot. Druk alle pulp uit de gerookte knoflook.

Boter mixen

Doe daarna de zachte boter, knoflook en beenmerg in de mixer met garde en klop tot het luchtig is geworden. Meng nu voorzichtig de peterselie en citroenrasp erdoorheen en breng op smaak met peper en zout. De boter is nu klaar voor gebruik!

Mocht je later nog wat overhouden, rol dit dan in wat plasticfolie tot een worst en bewaar in de koelkast voor later gebruik.

Caveman-style prei

Op het moment dat de boter klaar is, verwarm dan de barbecue op naar 180 graden Celsius. Doe dit zonder de deflectors voor de piepkuikens aan het spit.

Maak ondertussen de prei goed schoon onder de kraan, zodat er geen zand meer inzit. Tijdens het opwarmen kun je de prei caveman-style voorgaren. Dit doe je door ze direct in de kolen te leggen voor ongeveer 30 minuten. Draai ze een paar keer. Na de 30 minuten haal ze uit de kolen en verwijder de buitenkant, totdat je bij de schone gegaarde prei komt. Snijd ze vervolgens in tweeën.

Piepkuikens en de aardappelen

Maak de huid van de piepkuikens wat los bij het borstvlees en bij de poten. Verdeel daar de beenmergboter onder, tussen de huid en het vlees. Smeer ook een beetje van de boter aan de buitenkant van de huid en bestrooi met wat zout. Voor de aardappeltjes smelt je de rundermerg en giet dit samen met de Italian rub over de aardappeltjes. Voeg ook wat peper en zout toe. Meng de aardappeltjes nu goed door elkaar, zodat alle aardappeltjes goed gecoat zijn.

Leg nu de deflectors terug op de barbecue, net als de spithouder. Zet de skillet met aardappeltjes onder de plek waar de kip komt te hangen. Let op: wel iets van de deflectors af!

Draaien maar!

Doe de kippen aan de spit en hang deze nu boven de aardappeltjes. Gaar nu de piepkuikens tot een kern van 68 graden Celsius bij het borstvlees. Leg na een kwartier dan ook de prei bij de aardappeltjes en roer alles regelmatig voorzichtig door.

Serveren!

Haal de piepkuikens van de BBQ en laat ze ongeveer 10 minuten rusten. Zijn de aardappeltjes nog niet krokant genoeg? Laat deze dan met de prei nog iets langer op de barbecue liggen.

Na het rusten en als de aardappeltjes goed gaar zijn, breng ze dan eventueel op smaak met wat peper en zout. Leg de piepkuikens nu bij de aardappeltjes en de prei. Eet smakelijk!

Liever een kort filmpje van dit recept? Je kunt ‘m vinden op BBQuality-TV!

Maak je mijn piepkuiken (poussin) recept met beenmerg boter en plaats je dit op Instagram? Tag dan @maikelsbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.