Ramen noodles met bavette

Ramen is een gerecht uit de Japanse keuken dat bestaat uit een heerlijke krachtige bouillon waar noodles en diverse toppings aan toegevoegd worden. 

Aan de bouillon wordt normaliter veel aandacht besteed. Deze wordt zelf getrokken van diverse vlees- of vissoorten. Uren staat deze dan te pruttelen en wordt op smaak gebracht met diverse ingrediënten.

Dit ramen noodles met bavette recept is wat makkelijker. We maken gebruik van een basis bouillon om niet uren te hoeven wachten, maar lekker vlot een Ramen op tafel te zetten. We gebruiken verder verse groenten en een heerlijke bavette.

Voorbereiding

Ramen noodles met bavette vergt een korte voorbereiding. We beginnen met de bouillon. Snij de tenen knoflook in dunne plakjes en de banaansjalot in dunne ringen. Pak een kookpan van ca. 4ltr inhoud en verhit daarin 2 eetlepels zonnebloemolie. Fruit de ui en knoflook aan en voeg vervolgens het water en de bouillon, al dan niet verkregen van een bouillonblokje, toe. Breng het aan de kook en voeg de sojasaus, sriracha saus, vissaus toe. Laat deze een half uur tegen het kookpunt aan op de hittebron staan.

Snij terwijl de bouillon op staat alle groenten. De lente-ui schuin in zeer dunne ringen, de wortel in dunne plakjes, de Chinese kool voor de helft in dunne repen, de kastanje champignons in dunne plakjes. Verwijder de draden aan beide zijdes van de sugar snaps, deze zitten aan de holle en bolle zijde.

Haal vervolgens de bavette uit de koelkast en leg deze op een snijplank. Strooi wat knoflookpoeder, peper en zout erover. Doe dit aan beide kanten, dek het vlees af met huishoudfolie en laat de bavette op kamertemperatuur komen.

Zet een pan met ruim water op, voeg een theelepel zout toe en breng aan de kook. We gaan alle groenten en noodles blancheren, ofwel beetgaar koken en koud afspoelen. Blancheer eerst de licht gekleurde groenten en als laatste de wortel. Blancheer alles beetgaar en spoel met koud water af. Gebruik een bolzeef, dan kun je alle groenten tegelijk uit het kokende water halen. Kook daarna de Ramen noodles af volgens de verpakking en spoel deze ook koud af.

Kook de eieren voor 8 minuten in water, laat deze schrikken in koud water.

Leg vervolgens alle geblancheerde koude toppings klaar op een schaal.

Bereiding van de Ramen noodles met bavette

Zet een pan water op om de toppings in een bolzeef op te warmen. Dezelfde methode als bij het blancheren. Pel de eieren en halveer deze.

Wrijf de bavette een beetje in met zonnebloem olie (om het plakken aan de grill te voorkomen) en grill de bavette op de bbq direct op een heet rooster boven de kolen of in een grillpan tot 51°C kern, medium-rood. De bavette komt in de hete bouillon en krijgt daar ook een beetje doorgaring, dan is medium-rood een mooie garing. Laat de bavette rusten op een snijplank ingepakt in aluminiumfolie voor 5 minuten.

Zorg voor 4 warme diepe borden, eventueel onder de bereiding vullen met kokend water om op te warmen. De bouillon is heet, even proeven of deze lekker op smaak is, wil je wat zouter, kun je wat sojasaus toevoegen, minder zout wat water toevoegen.

De volgorde om het bord te vullen:

Schep de hete bouillon in de diepe, warme borden. Verwarm 1 voor 1 kort de toppings in het kokende water, beginnend met de Ramen noodles. Verdeel de Ramen noodles over de borden, vervolgens alle toppings en rangschik deze. Indien nodig nog een beetje bouillon erbij, zodat het grootste gedeelte net onder de bouillon is. Leg in ieder bord een half gekookt ei. Snij de bavette op de draad in dunne plakjes en verdeel het vlees over de borden.


Direct opdienen en smakelijk eten!!!