Reebiefstuk met gesmolten marcaires recept

Reebiefstuk met gesmolten marcaires | BBQuality

Inleiding

Ree is een heerlijk mals stuk vlees met een delicate smaak. Puur al heerlijk, maar in combinatie met lichte kruiden en een zeer verrassende toevoeging van de gesmolten marcaires zorgen ervoor dat  je een gerecht op tafel tovert wat feestdagen waardig is.

Nus is marcaires niet een extreem bekende kaas, maar het is zeker een aanrader om even te neuzen bij de lokale supermarkt om te kijken of ze deze kaas hebben. Marcaires is een Franse gewassen korstkaas. Zeg maar het verfijndere broertje van de bekendere brie. Mocht je geen marcaires kunnen vinden, dan kan je dus ook heel goed brie gebruiken als vervanging.

Ingrediënten

  • 2 stuks reebiefstuk van 130 gram
  • 500 gram krieltjes in schil
  • 10 á 12 gram kruidenbotermix
  • 100 gram marcaires korstkaas (of brie)
  • peper, zout en olijfolie

Benodigdheden

  • Braadslede
  • Klein hittebestendig schaaltje of klein gietijzeren pannetjes
  • Warme (!!!) borden

Voorbereiding

Bestrooi de reebiefstuk rondom met kruidenbotermix en pak ze stevig in in een hersluitbare zak en leg ze in de koelkast om 12 uur te marineren.

Was de krieltjes en droog ze af. Snij krieltjes ala Hasselback. Je snijdt om de 3 millimeter het krieltje, MAAR je stop 5 millimeter voor de onderkant. (Je snijdt dus geen plakjes, de aardappel blijft in feite heel met daarin de sneetjes). Zet de krieltjes ook weg in de koelkast tot het marineren van de reebiefstuk klaar is.

Bereiding

Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius. (of een BBQ met 2 zones, direct en indirect).

Zorg ervoor dat alle krieltjes, met de dichte kant naar onder, los van elkaar in een braadslede liggen. Besprenkel ze met olijfolie en maal er zout en een klein beetje peper overheen.

Zet deze braadslede in de oven (of BBQ) en bak de mini Hasselbach krieltjes in ongeveer 45 minuten zacht doch ook krokant.

Snij de korst van de kaas af en snij deze in zo klein mogelijke blokjes (plak-alert). Verdeel deze zo gelijkmatig als kan in een schaaltje of gietijzeren pannetje.

Reebiefstuk grillen 

Als de aardappelen nog maar 15 minuten te gaan hebben ga je de reebiefstuk grillen. In totaal een minuut of 6 (rood) of iets langer als je ze meer medium wil hebben. Leg de biefstuk op een bord en dek losjes af met aluminiumfolie.

Verwarm de borden voor door ze in gloeiend heet water te leggen.

Zet het pannetje of schaaltje op je hittebron en laat deze al roerend (Belangrijk ! Blijven roeren) smelten. Dit luistert wel een beetje nauw: de kaas moet gesmolten zijn, maar niet gebakken...


Serveren

Droog de borden af, leg er een paar Hasselbach krieltjes op (die nu ook ongeveer klaar zijn) in combinatie met de gesmolten kaas en de gegrillde reebiefstuk.

Begin wel gelijk met eten: de kaas zal nu langzaam aan weer gaan stollen...(hoe heter je bord, hoe langzamer dit gaat).

Eet smakelijk!

Maak je mijn reebiefstuk met gesmolten marcaires recept en plaats je dit op Instagram? Tag @foodbyosfa en ik plaats je gerecht in mijn story.