Smoked hachee recept

Smoked Hachee recept | BBQuality

Inleiding

Ah hachee.... Een heerlijk winterse stoofgerecht. We gaan laten zien hoe je een goede hachee maakt in dit smoked hachee recept.

Eerlijk is eerlijk: een goede hachee kost tijd, veel tijd maar dan heb je na een dag pruttelen ook iets om op tafel te zetten! En het valt met zoveel verschillende dingen te combineren: heerlijk met verse frietjes en een klodder mayonaise (mijn persoonlijke favoriet) of met aardappelpuree en rode kool (niet mijn favoriet :-)). Deze gerookte en dubbel gekookte hachee zou het zelfs erg goed doen op een simpel kaiserbroodje! Door de koffie/espresso is het zelfs een ideaal “anti-kater” ontbijt.

Normale hachee heeft altijd best wel wat saus erbij maar deze versie heeft dat niet: door het tweemaal inkoken is er relatief weinig saus maar dit betekent niet dat het droge meuk is geworden: in tegendeel!

Deze hachee is een serieuze smaakbom die iedereen versteld doet staan.

Ingrediëntenlijst

  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 1,5 eetlepel stroop
  • 4 kruidnagels
  • 1,25 liter runderbouillon (eventueel van een tablet)
  • 300 milliliter espresso (of hele sterke koffie)

Extra benodigheden

  • Dutch Oven (of braadpan die op de BBQ mag)
  • Eventueel een mandoline (voor in de keuken! Niet de gitaar)
  • 3 bakstenen

Voorbereiding

Snij de schouderlappen niet in kleine stukjes maar eventueel door de helft zodat ze goed in de Dutch oven / braadpan passen (je bakt ze niet allemaal tegelijkertijd aan). Daarna snij je de speklappen in brede repen van ongeveer 1,5 a 2 centimeter.

Vervolgens snij de uien in zo dun mogelijke ringen. Het zal je heel veel tijd schelen als je nu eventueel een mandoline hebt (of kan lenen van iemand). Mocht je bouillon van tabletten gebruiken, maak deze dan alvast zodat het zoveel mogelijk kan afkoelen.

BBQ voorbereiding

Verwarm een BBQ voor om eerst te bakken en daarna indirect te gaan roken. Ik zelf heb het roken in een pellet smoker gedaan (gemak dient de mens), maar het is ook heel goed te doen op een normale kolen BBQ. Dit doe je als volgt. Haal je rooster uit de BBQ en leg op het kolenrooster de 3 bakstenen in een driehoek (hoeken niet strak tegen elkaar aan). Maak deze driehoek zo ruim mogelijk maar wel zo dat je Dutch Oven er nog wel veilig op kan staan. Leg alvast langs de rand van je BBQ een snake van kolen klaar met om de 15 centimeter wat rookhout (het makkelijkste is om deze methode op het internet op te zoeken mocht je er nog niet bekend mee zijn).

Kolenstarter

Start een halve starter met kolen, welke je in de driehoek legt. Na het bakken van het vlees en uien haal je met een tang 1 van de bakstenen weg en gebruik je de kolen als “start” van de snake (op dat moment leg je ook je normale rooster terug in de BBQ). Het roken moet ongeveer op een temperatuur van 140°C gebeuren maar hachee is zeer vergevingsgezind en de temperatuur mag behoorlijk afwijken (zolang je maar niet onder de 110°C gaat of boven de 160°C)

Bereiding

Genoeg voorbereiding en uitleg: tijd om aan de slag te gaan!

Zet je Dutch Oven (DO) op de kolen en smelt hierin de roomboter. Bak zoveel stukken schouderlap als er normaal in de DO passen per keer voor ongeveer 3 minuten rondom bruin. Leg het vlees (onder aluminium folie) aan de kant en bak de volgende lading schouderlappen.

Bak het spek en de uien al omscheppend voor ongeveer 2 á 3 minuten. Haal deze daarna ook uit de pan. Terwijl je dit aan het bakken bent schep je in een grote kom de schouderlappen om met de bloem en royaal peper en zout.

Snake

Zet de DO van de BBQ af (heet!) op een losse steen en verplaats je kolen naar het beginpunt van je snake. Leg om en om een laag schouderlappen, een laag ui spek etc. Besprenkel tussendoor de lagen met het vlees met de balsamicoazijn, een deel van de stroop en een paar kruidnagels.

Bouillon

Giet nu circa 1 liter van de bouillon hierover heen, totdat het vlees net onder staat. Zet dit op de BBQ zonder deksel en laat dit maar een uurtje of 3 a 4 pruttelen. Na deze tijd zal je met een vork redelijk eenvoudig het vlees “los” kunnen roeren. Doe dit dan ook. Laat de pot lekker doorpruttelen tot bijna alle vocht verdampt is en je een grote pot met vochtig vlees en uien hebt.

Voeg de rest van de bouillon toe samen met de koffie en roer alles stevig door en zet de DO weer terug op de BBQ en laat maar weer alles heerlijk pruttelen en indampen tot je wederom een pot vochtige hachee hebt (mag nu wel iets natter blijven als bij de eerste keer indampen).

Serveren

Maak de frietjes, aardappel puree, kaiserbroodjes of wat je ook maar wilt en smakelijk eten!

Maak je mijn recept en plaats je dit op Instagram? Tag @foodbyosfa en ik plaats je gerecht in mijn story.