Sweet & Spicy Meatballs

Inleiding

Het meest exotische ingrediënt van dit meatballs recept is suikersiroop. Dit is echter iets wat zeer eenvoudig zelf te maken is door gelijke hoeveelheden suiker en water (in grammen) te mengen en dit op een zacht vuur te laten inkoken tot de helft overblijft. Neem bijvoorbeeld 500 gram suiker en 500 gram water en kook dit terug naar 500 ml suikersiroop. Voor de echte BBQ’ers onder ons: doe dit eens in de BBQ met flink wat rookhout: je krijgt een heerlijk zoute siroop met een onverslaanbare rooksmaak.

Voorbereiding

Meng het gehakt met de kruiden, sambal, 1 eetlepel suikersiroop, fijngesneden jalapeño pepers en klein gesneden cheddarkaas. Vorm hier 6 stevige ballen van. Meng in een pannetje gelijke delen BBQ saus en suikersiroop en warm dit op. Dit hoeft niet te koken! Alleen maar een beetje opwarmen zodat de BBQ saus en siroop goed mengen en je een mooie dunne laksaus krijgt.

Bereiding van de meatballs

Verwarm de BBQ voor naar 150°C en indirect gebruik. Leg de meatballs weg van het vuur op het rooster (of op een gietijzeren poffertjes pan zodat ze niet gaan rollen). Laat de meatballs ongeveer een 20 minuten roken. Smeer ze hierna in met een dun laagje laksaus en laat dit 10 minuten karamelliseren. Draai de ballen voorzichtig om en lak ze nog eens af en laat ze wederom 10 minuten liggen.

Haal de meatballs van de BBQ en voorzie ze voor een laatste keer met de laklaag. Serveer de ballen als snack (dan mag je ze ook kleiner maar meer maken) of met rijst/friet/aardappelen (net wat je wilt).

In beeld..