Tapasplank van hele kip recept

Tapasplank van hele kip recept | BBQuality

Inleiding

Een hele kip wordt natuurlijk vaak in zijn geheel bereidt. Deze keer gaan we de kip uitbenen en ieder deel van de kip een andere bereiding geven. Met deze verschillende combinaties creëer je een heerlijke tapas-plank. Een leuke uitdaging!!! We gebruiken een aantal sauzen waaronder van Saus.Guru en NOSKOS. De rub is van Duketownsmokers, deze kun je naast rund- en varkensvlees ook goed met kip combineren.

Voorbereiding

We beginnen met het uitbenen van de kip. Leg de hele kip met de rug op de snijplank.

Begin met de bouten los te snijden, wanneer je de poot een klein beetje op en neer beweegt, dan zie je waar het gewricht zit om door te snijden. Je snijdt tussen het gewricht door. Vervolgens snijd je de dijbeen los en been je het dijbeen uit zodat je een kipdijfilet over houdt.

Snijd de vleugels eraf, dit gaat op dezelfde manier als de bouten. Even bewegen om het gewricht te vinden.

De kipfilets snijd je eraf door even te voelen waar het middenbeen zit en hier langs af de filets eraf te snijden. Het vel laten we eraan zitten net als bij de vleugels en poten.

Voorbereiden BBQ

Wanneer alles van het karkas gesneden is gaan we de BBQ voorbereiden zodat we direct en indirect kunnen garen. We beginnen met een indirecte zone met een temperatuur van 175°C.

Kerriesaus

Meng voor de kerriesaus 4 eetlepels mayonaise met 1 theelepel kerriepoeder, 1 theelepel honing, 2 eetlepels water en een snufje peper. Zet het even afgedekt weg.


Karkas

Van het karkas kun je een heerlijke kippenbouillon trekken. De bouillon kun je voor een ander gerecht gebruiken of invriezen om later ergens voor te gebruiken. In ieder geval zonde om het niet te maken.

Kipfilet

Snijd de haasjes van de kipfilet, deze gaan we apart grillen. De kipfilet gaan we voor drie kwart door snijden om een groter oppervlak te verkrijgen. Leg vervolgens 2 plakken rauwe ham erop en smeer daar wat kruidenkaas op. Rol de filet op en bind deze vast met slagerstouw op 2 of 3 plaatsen.

Kippenvleugels

De vleugels gaan we lekker in de rub van Duketownsmokers zetten.

De Duketownsmokers all purpose rub heeft een lekker pitje. Wil je wat milder, dan strooi je de rub iets minder royaal over de vleugels.

Chicken lollypops

De chicken lollypops (drumsticks) kun je verfraaien door het uiteinde schoon te maken, dit is overigens is voor de smaak niet nodig. Snijd aan het dunne gedeelte van het vlees om het bot met een mes in en duw met een stuk keukenrol het vel en pees over het einde van het botje heen. Verwijderen eventueel de zichtbare peesjes (Om het wat visueler te maken zou je ook naar dit filmpje kunnen kijken). Zoals ik al zei is het niet perse nodig. Zet de lollypops in de rub van Duketownsmokers en wikkel een plak gerookt ontbijtspek omheen.

Kipdijfilet

De kipdijfilet gaan we marineren met 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel tijm, gemalen peper en zeezout.

Als laatste de ananas, pak een schone snijplank en snijd de ananas door de helft in de lengte. Vervolgens 4 parten per helft maken. Snijd het vruchtvlees van de schil en snijd de harde kern (+/- 1 cm) eraf. Snijd 4 parten in blokjes ongeveer 2 cm dik. En de andere 4 gaan we direct grillen voor bij de kipdijfilet. Pak ongeveer 8 plakken gerookt ontbijtspek en wikkel de blokjes ananas erin. Zet het spek vast met een cocktailprikker.

Bereiding

Indirect garen

De totale gaartijd is ongeveer 45 minuten. We beginnen met de chicken lollypops indirect te garen bij 175°C rooster temperatuur. Na 15 minuten leggen we de opgerolde kipfilets en de kippenvleugels erbij. Wanneer de chicken lollypops een kern van 75°C hebben, leggen we deze samen met de opgerolde kipfilets en de kippenvleugels in een skillet aan de zijkant van het rooster. 

Direct garen

We stoken een gedeelte van de bbq op voor direct grillen. Wanneer het rooster heet is leggen we de kipdijfilets erop. Wanneer deze bijna klaar zijn gaan we de haasjes en de kippenvleugels grillen voor een krokant jasje. De opgerolde kipfilet grill je ook even op de velzijde voor ook een krokant jasje. De opgerolde kipfilet en de kipdijfilet hebben een kerntemperatuur van ongeveer 76°C nodig, de vleugels en lollypops 85°C. De lollypops smeer je bij 80° in met de BBQ saus van NOSKOS.

Wanneer alles bijna gaar is gaan we de parten ananas rondom grillen en de spek/ananasblokjes grillen. Bij te  weinig ruimte op de grill kun je eea in een skillet leggen.

Zoals ik al zei het is uitdaging door de verschillende bereidingen en temperaturen, maar echt heel leuk om te doen.

Opdienen

Verwijder de touwtjes van de opgerolde kipfilet en snijd de rol in plakken van ongeveer 1 cm dik.

Vervolgens de gegrilde kipdijfilets in porties snijden samen met de gegrilde ananas. Prik deze samen op een prikker en op de plank doe je er wat kerrie-mayo eroverheen.

De gegrilde spek/ananas blokjes op de plank met wat Sausguru Mango-Cinnamon saus erover.

De gegrilde kippenvleugels mogen zo op de plank.

De chicken lollypops met NOSKOS saus als laatste en je plank is klaar.


Smakelijk eten!!!