Varkenshiel BBQ-style met stamppotje van rucola sla

Voorbereiding

We gaan beginnen om de varkenshiel in een pekelbadje te leggen.

Breng in een pan 200 ml water aan de kook, haal van het vuur en voeg het zeezout, peperkorrels, laurierblad en de tijm toe. Laat het zeezout oplossen, voeg het resterende water toe en laat het goed afkoelen. De hoeveelheid pekelwater is afgestemd op de bak en de varkenshiel. Of dit de juiste hoeveelheid is kun je als volgt meten. Pak een bak, leg de hiel erin en vul met water tot de hiel net onder staat. Haal de hiel eruit en kijk met een maatbeker hoeveel water erin zit. Heb je ongeveer 1,5 ltr nodig, dan kun je het recept aanhouden. Meer of minder even het verschil verrekenen.

Varkenshiel insnijden

Je moet de varkenshiel ruitvormig insnijden op het zwoerd door het vet, zodat de pekel en later de rub goed in kan trekken.

Zodra de hiel is ingesneden kan deze in de koude pekel voor 15 uur afgedekt in de koelkast worden gezet.

Na 15 uur haal je de hiel uit het pekelwater, even kort afspoelen onder koud water en vervolgens goed droogmaken.

Zodra de hiel goed droog is, pak je de All Purpose Rub van BBQuality en strooi de hiel goed in. Wrijf de rub goed in ook tussen het vet en zwoerd.

Pak de hiel in huishoudfolie tot de bbq gereed is.

Bereid de bbq voor op indirect garen. Temperatuur van 135°C en zet alvast een aluminium bak met een bodem water onder het rooster waar de hiel boven komt te liggen.

Bereiding

De bereiding op de bbq zal ongeveer 6 uurtjes in beslag nemen, dus begin op tijd! Je zal merken dat het vanaf een kerntemperatuur  van 68°C  een stuk langzamer gaat met het stijgen van de kerntemperatuur.

Wanneer de bbq op temperatuur is, leg de hiel op het indirecte gedeelte van het rooster. Gebruik een kerntemperatuurmeter om de bereiding te volgen.

Bij een kerntemperatuur van ongeveer 69-70°C gaan we de hiel insmeren met de BBQ-saus. Het makkelijkste is om de saus even een klein beetje op te warmen en dan met een kwastje de saus op de varkenshiel aan te brengen. Dit herhaal je ieder half uur tot de varkenshiel een kerntemperatuur van 75°C heeft bereikt. Bij deze temperatuur is de hiel klaar. Pak de hiel voor 10 minuten in met aluminiumfolie om te rusten. Pak de hiel eruit en je kunt het vlees er vanaf snijden of van het bot halen. Het vlees laat makkelijk los van bot en vet.
Serveren met

Lekker met een stamppot puree van aardappelpuree en rucola sla.

Maak een aardappelpuree van gekookte aardappels, een flinke klont roomboter, een scheutje warme melk en breng op smaak met peper en zout.  Goed stampen en voeg op het laatste moment de rucola sla erdoor heen, zodat deze nog een beetje knapperig blijft.

Leg de stukjes varkenshiel erbij en indien gewenst nog wat verwarmde BBQ-saus erover.

Varkenshiel BBQ-style met stamppotje van rucola sla

Smakelijk eten!!!