Veal Jerky van kalfsmuis

Veal jerky van kalfsmuis - BBQuality

Wat is Veal Jerky?

Beef Jerky klinkt natuurlijk een beetje raar en is gerelateerd aan Veal Jerky. Alleen hebben we voor dit recept geen kalfsvlees maar rundvlees gebruikt. Vandaar de titel Beef Jerky in plaats van Veal Jerky.

Maar wat is het eigenlijk? Beef Jerky is simpel gezegd gedroogd vlees. Het vlees word onttrokken van het vocht door middel van een oven, rookkast of speciale droogkast. Doordat het vocht verdwijnt is het veel langer houdbaar. Als het vlees klaar is ben je ongeveer de helft van het gewicht verloren. Dus met andere woorden, van een kilo vlees hou je na het drogen zo'n 500 gram over.

Wist je dat?

Door deze bereidingswijze blijft het vlees onder normale omstandigheden wel 6 maanden buiten de koeling houdbaar. Vandaar dat het ook veel gebruikt wordt in de ruimtevaart!

Aan de slag

We beginnen met het maken van de marinade. Pak een grote schaal en voeg daar vervolgens de ketjap, sojasaus, sesamolie, bruine basterdsuiker, knoflook, gerookte paprikapoeder, peper en zout toe. Doe het venkelzaad en de gedroogde pepertjes in een vijzel en maak ze fijn. En voeg deze vervolgens ook toe. Meng alles goed door elkaar met een garde.

Snijden, marineren, afdeppen en drogen

Belangrijk bij het snijden van het vlees is dat je met de draad van het vlees mee snijdt. Op deze manier kun je straks je vlees makkelijker scheuren en eet het lekkerder. Ook is het belangrijk dat je met een scherp mes werkt. Want hoe dunner de plakker hoe mooier het eindresultaat.

Als je alle plakken gesneden hebt leg je ze in de marinade. Hoe langer je ze marineert hoe meer smaak je aan het vlees krijgt. Bij mij heeft het vlees maar 2,5 uur gemarineerd en dat was erg mooi qua smaak. Iets langer kan maar hoeft dus niet.

Wat erg belangrijk is, is dat je het vlees goed afdept na het marineren. Leg je vlees zo droog mogelijk op het rooster. Doe je dit niet verleng je de garingstijd met zeker een paar uur.

Leg het vlees op het rooster en zorg dat je er een ovenschaal onder houdt want je verliest een boel vocht.


Aan tafel

Gaar je vlees voor 7 uur op 80 graden. Maar de garingstijd is afhankelijk van de dikte van de plakken. Als je plakken nu iets dikker zijn zal het ook iets langer duren voordat ze mooi droog zijn. Het klinkt heel tegenstrijdig maar je vlees moet “mooi” zwart zijn. Dan is het helemaal droog en op zijn lekkerst. Succes ermee en eet smakelijk!