Volwaard Beer Can Chicken à la Frans van der Steen

Volwaard Kip à la Frans van der Steen

Via twitter vroegen we onze followers naar een recept voor onze Volwaard scharrelkip. Er kwamen diverse leuke recepten binnen, maar uiteindelijk hebben we gekozen voor het recept van Frans van der Steen (@FransvdSt).

Voorbereiding Volwaard Beer Can Chicken à la Frans van der Steen

Zorg voor een mooie hele (volwaard scharrel) kip van minimaal 1200 gram. Maak het borstvel los van de filet door vanaf de dij met je vingers onder het vel van de kip te gaan. Let op dat het vel niet scheurt! Breng aan iedere zijde van de filet een mooie dikke plak bacon onder het borstvel aan en masseer het vel van de kip in met wat zeezout en olijfolie. Breng vervolgens een rub aan op de kip. Je kunt hiervoor een mooie commerciële mix gebruiken (van Steven Raichlen bv.), maar een eenvoudige mix van paprikapoeder en peper werkt ook al prima. Zorg voor een halve liter blik smaakvol bier (Palm bijvoorbeeld) op kamertemperatuur.

Schenk een glas uit het blik en plaats dit in de koelkast. Gebruik dit om het wachten tijdens de bereiding aangenamer te maken. Pel twee teentjes knoflook en snijd ze in 3 stukken. Stop deze in het bierblik samen met wat extra rub. Giet een beetje van het bier/knoflook/rubmengsel in een aluminium tray. Stop vervolgens het bierblik in de buikholte van de kip en plaats deze rechtop. Gebruik de poten van de kip om haar als een driepoot rechtop te kunnen zetten.

Bereiding Volwaard Beer Can Chicken à la Frans van der Steen

Maak de bbq klaar voor indirect grillen op ongeveer 160 oC. Leg een stuk wijnrank op de hete kolen voor een lekkere maar subtiele rooksmaak. Plaats de aluminium tray onder het bbq rooster en zet de kip op het rooster recht boven een aluminium ‘lekbak’. Laat de kip een uur garen op de indirecte bbq. Eventueel kun je halverwege de bereidingstijd nog wat vuurkruiden aan de kolen toevoegen. Nu kun je lekker beginnen aan het bier wat je eerder in de koelkast gezet hebt.

Na een uur is de kip gaar. Let bij het verwijderen op; het bierblik en het bier/kruidenmengsel zijn heet!

Eet smakelijk….

Bedankt Frans! Leuk dat je hebt gereageerd op onze oproep op twitter en nogmaals bedankt voor je recept!

Mocht je nu zelf een lekker recept hebben die wij mogen gebruiken op onze site? Stuur deze dan naar bbqualitymeat@gmail.com.