Vulcan’s Ossobuco (beef hammer) alla Fiorentina recept

Vulcan’s Ossobuco (beef hammer) alla Fiorentina recept | Beef hammer | BBQuality

Inleiding:

Het Vulcan’s Ossobuco (beef hammer) alla Fiorentina recept. We kennen allemaal Thors hamer vanuit de Noorse mythologie. Die referentie wordt vaak gebruikt bij het klaarmaken van deze beefhammer. Maar dat past niet Italiaanse gerechten.

De Romeinse God Vulcanus past daar beter bij; ook met een hamer én de God van vulkaanvuur, metaalbewerking en smederij.

Traditioneel is een Ossobuco gemaakt met kalfsschenkel en is het “alla Milanese” zonder de tomatensaus en dus een lichtere saus. Zodra je er tomaten aan toevoegt noem je het gerecht “Ossobuco alla Fiorentina”.

De beefhammer maak je eerst schoon en na het rubben zet je de beefhammer in je smoker tot een kerntemperatuur van 70 graden Celsius. Nu pak je de beefhammer in slagerspapier in en gaar je ‘m door tot 95 graden Celsius. Serveer met de saus en geniet ervan met pasta, polenta of risotto. Buon appetito!

Ingrediëntenlijst:

  • 1 beef hammer van circa 2,4 kg
  • Italian rub
  • Beef rub
  • 1 fles Verdicchio of Pinot Grigio 70cl
  • 4 laurierblaadjes
  • 4 takjes rozemarijn
  • 6 wortelen
  • 5 uien
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 bol knoflook
  • 1 potje tomatenpuree
  • 2 blikken gepelde tomaten à 400 gram
  • 500 milliliter runderbouillon

Benodigdheden:

Voorbereiding:

De beef hammer heeft nog een taai vlies om zich heen zitten wat niet smakelijk wordt als je het daarmee gaat grillen. Dus we gaan eerst met een scherp mes het vlies verwijderen van de beef hammer. Voorzie de beef hammer van een beetje olijfolie en rub rondom rijkelijk met je beefrub. Hierna besprenkel je het vlees rondom met nog een klein beetje olijfolie om vervolgens het vlees te voorzien van de Italian Rub. Bind de beef hammer nu strak in met het opbindtouw. Snijd de wortel, bleekselderij en uien klein en zet apart. Hak 8 teentjes knoflook fijn en voeg ze aan de gesneden groenten toe.

Apart bereiden

Je gaat hierbij de saus en de beef hammer apart bereiden. Bereid je hittebron voor om indirect te gaan koken. Zorg dat je BBQ, grill of smoker een dome-temperatuur van 120 graden Celsius heeft en plaats de beef hammer in een aluminium bakje op de barbecue. Doe de helft van je fles wijn in een sprayflacon en voorzie de beefhammer elk half uur van een verfrissende witte wijn douche. Bij een kerntemperatuur van 70 graden Celsius is het tijd om de beef hammer in butcher paper in te pakken. Als het vlees is ingepakt dan zet je het terug op de BBQ. Zet de hammer weer in het aluminium bakje en gaar het door tot minimaal 95 graden Celsius.

BBQ voorbereiden | grillen | aan tafel

Saus

Tussentijds ga je ook aan de slag met de saus. Voor de saus warm je een Dutch Oven op een andere barbecue op met een dome-temperatuur van 200 graden Celsius. Doe een goede scheut olijfolie in de pan en hierin fruit je eerst alle groenten aan. Na 10 minuten doe je de tomatenpuree erbij en laat je deze een minuut “ontzuren” en blijf in die minuut goed roeren.

De groenten blus je af met de andere helft van de fles Verdicchio. Knijp de gepelde tomaten uit boven de pan, voeg de bouillon, rozemarijn en  de laurier toe. Breng het geheel aan de kook en laat het indirect garen (of in de oven) op zo’n 180 graden met de deksel op de pan. Check elk half uur hoe het ervoor staat in de pan. Na zo’n 2 uur is de saus mooi ingedikt en klaar om te gebruiken.

Serveren

Zet de beef hammer bij een kerntemperatuur van 95 graden Celsius in de Dutch Oven met de saus en laat het nog 30 minuten langzaam pruttelen op de BBQ. Het vlees valt zo van het bot en dit is fantastisch lekker met polenta, risotto alla Milanese of pasta. De keuze is aan jou!

Buon appetito!

Heb je mijn Vulcan’s Ossobuco (beef hammer) alla Fiorentina recept gemaakt en plaats je dit op Instagram? Tag dan @grilltimster en ik plaats je gerecht in mijn story.

Bekijk hier de website van Grilltimster.