Warmgerookt zalm recept met spaghetti van courgette

Warmgerookt zalm recept | BBQuality

Inleiding

Zalmfilet is waarschijnlijk één van de populairste stukjes vis ter wereld. Dat komt door de veelzijdigheid van de vissoort en de unieke smaak. Het is een iets vettere vissoort waardoor deze bijna nooit droog wordt. En juist dat vette geeft de zalm zijn kenmerkende smaak. Dit warmgerookt zalm recept in combinatie met courgettespaghetti is een heerlijk gerecht.

Voorbereiding

Aangezien het een korte bereiding heeft beginnen we eerst de BBQ met deksel aan te steken. We gaan op een rookplank de zalmfilet roken, dus hebben we grotendeels alleen directe hitte nodig.
Omdat de zalmfilet een korte bereidingstijd heeft , gaan we de rookplank niet weken (afhankelijk van de grootte, bij een hele zijde de plank 20 minuten weken in water). Dit om gaar stomen te voorkomen bij kleinere stukken vis. Controleer de zalmfilet even op graatjes en indien aanwezig verwijderen.

Was de courgette en verwijder de steel en onderzijde. Maak met een grove rasp spaghetti van de courgette.

De courgette spaghetti bakken we in een skillet of bakplaat met een geperst teentje knoflook en een scheutje olijfolie. Bak deze goed droog of giet het bakvocht af. Doe het vervolgens in een skillet met 1 eetlepel crème fraîche, 1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas en breng op smaak met wat peper en zout. Knijp voor de frisheid wat sap van een halve limoen over de courgette spaghetti.

Breng de portobello op smaak met peper, zout en smeer een beetje van de geperste knoflook tussen de sporen. Grill of bak de portobello.

Rooster de pijnboompitjes in een pan en laat afkoelen op een stukje keukenrol.


Bereiding

Leg de kooltjes aan één kant van de BBQ. Zo krijgen we één kant met goed gloeiende kooltjes en een gedeelte met minder tot geen kooltjes waar je indien nodig de courgettespaghetti en de portobello kan opwarmen.

Vet de zalmfilet in met een beetje olijfolie. Breng vervolgens op smaak met gemalen peper en zeezout. Snij een paar plakjes limoen en leg deze op de zalm.

Leg de zalmfilets of zalmfilet met de huidzijde op de rookplank. Zorg ervoor dat je mooie rood gloeiende kooltjes onder de rookplank hebt, zodat het rookproces direct op gang kan komen. Zorg er wel voor dat de BBQ niet veel heter dan 125° word. Mocht het nodig zijn dan leg je de rookplank dichter op de kolen.

Gaar en rook de zalmfilet tot een kerntemperatuur van 54°.

Aan tafel

Zorg ervoor dat wanneer de zalmfilet bijna klaar is dat de courgettespaghetti en de portobello ook gaar zijn. Zodra de kerntemperatuur bereikt is leg je de portobello met de op zijn kop op het bord. Leg hier de courgette spaghetti op en strooi er wat pijnboompitjes overheen. Als laatste leg je de warmgerookte zalm erop.

Smakelijk eten!!!