• Recept
  • Ingredienten
  • Bestellen

Yakitori bizon recept van bavette

Yakitori bizon recept van bavette | BBQuality

Inleiding

Yakitori is een Japanse vorm van gespiest kippenvlees. Wij gaan Yakitori spiesjes maken van Canadese bizonvlees en dan specifiek van de bavette (maanvlees) van de bizon. Deze bizon bavette is zo enorm mals en smaakvol! Dit ingesmeerd met een marinade en daarna kort gegrild zorgt voor een heerlijke Yakitori skewer. Daarbij geplette cashewnoten, gegrilde bosui en komkommerzuur maken samen een smakelijk bordje. Dit Yakitori bizon recept van bavette is echt fantastisch!

Basis:

  • 900 gram Bizon bavette Canada
  • Gemalen peper en zeezout
  • 10 stelen bosui
  • 4 á 5 eetlepels gezouten cashewnoten
  • 1 á 2 theelepels sesamzaadjes

Marinade:

  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 0,5 theelepel sesamolie
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 0,5 theelepel rijstazijn
  • snuf 5-spice kruiden

Voor het komkommerzuur:

  • 1-2 komkommers
  • scheutje rijstazijn
  • 3 druppels sesamolie
  • peper en zout

Benodigheden:

Komkommerzuur:

  • 1 á 2 komkommers
  • scheutje rijstazijn
  • 3 druppels sesamolie
  • peper en zout

Benodigdheden:

  • Bolzeef
  • Skillet
  • 20 bamboespiesjes van circa 18 cm of stalen spiesjes
  • Snijplank
  • Scherp mes
  • BBQ

Voorbereiding:

Bizon bavette maanvlees

Leg de 20 bamboe spiesjes een half uur in een bak met water om later verbranden te voorkomen, je kan als alternatief ook metalen spiesjes gebruiken.

Nu leggen we de bizon bavette op een schone snijplank en kijk goed naar de lopende draad in het vlees. Snijd nu haaks en schuin door het vlees en zorg op deze manier voor dunne plakken. Zo snijd je plakken die breed genoeg zijn om er 2 spiesjes door te prikken. Je kan ongeveer 16 á 20 plakjes uit de 900 gram bizonvlees halen, dit is goed voor 8 á 10 spiesjes.

Leg de plakjes op de snijplank en maal er peper en zout overheen. Rol ze daarna op en rijg steeds 2 rolletjes aan 2 spiesjes.

De marinade

We maken een marinade die we gaan gebruiken om op het laatst de Yakitori spiesjes mee af te lakken. Meng de ketjap manis, sojasaus, sesamolie, rijstazijn met een snuf 5-spice door elkaar en de marinade is klaar. Zet de marinade nu even weg totdat je deze gaat gebruiken.

Het komkommerzuur

Rasp met een grove rasp de komkommer en laat deze een uurtje uitlekken in een bolzeef. Breng deze op smaak met een scheutje rijstazijn, 3 druppels sesamolie, peper en zout. Rijstazijn is van zichzelf niet zo zuur en daarom hoef je geen extra zoetstof toe te voegen.

Wanneer dit klaar is, steken we de BBQ aan, we gaan direct boven gloeiende kolen grillen.

Side dish

De bosui

We snijden de wortel van de bosui en snijden uit het wit stukken van circa 6 centimeter. Van het groen snijden we dunne ringen.

Als de kolen gloeien kun je de stukken bosui grillen. Zijn ze mooi gekleurd, doe ze dan in een kleine skillet en smeer de bosui in met de marinade. Zet de skillet aan de rand van de BBQ, daar waar het niet zo heet is en laat de bosui nog wat verder garen.

Yakitori skewers

Dan gaan we de Yakitori bizon spiesjes grillen. Zelf heb ik 2 halve indirect stenen gebruikt om te voorkomen dat de spiesjes verbranden. Je kan dit ook eventueel met aluminiumfolie oplossen, maar zorg ervoor dat de stokjes beschermd zijn.

Grill de Yakitori bizon spiesjes kort boven de gloeiende kolen, ze mogen best een beetje rood van binnen zijn. Lak de spiesjes, als je ze omdraait, af met de marinade. Ook als je de spiesjes eraf haalt, lak je ze nog een keer rondom af.

We gaan nu het bordje opmaken. Leg wat geplette cashewnoten op een mooi bord en leg daarlangs een torentje komkommerzuur. Vervolgens leg je een Yakitori bizon spiesje op de geplette cashewnoten en strooi daar wat sesamzaadjes en dun gesneden bosui ringen overheen. Voeg de gegrilde bosui erbij en serveer direct.

Smakelijk eten!!

Maak je dit Yakitori bizon recept van bavette en plaats je dit op Instagram? Tag dan @dirks_food_and_bbq en ik plaats je gerecht in mijn story.

comments comments

Keuken Japans
Voorbereidingstijd 00:20u
Bereidingstijd 00:30u
Aantal personen 5 á 6 personen
  • Bizon bavette maanvlees Canada
    1000 gr
  • Cashew noten gezouten
    4-5 el
  • Sesamzaadjes
    1-2 tl
  • Bosui
    10 stuks
  • Voor de marinade:
  • Ketjap Manis
    2 el
  • Sojasaus
    4 el
  • Sesamolie
    0,5 tl
  • Rijstazijn
    0,5 tl
  • 5-spice kruiden
    snuf
  • Voor het komkommerzuur:
  • Komkommer
    1-2 stuks
  • Rijstazijn
    naar smaak
  • Sesamolie
    3 druppels
  • Peper en zout
Print dit recept