• Recept
 • Ingredienten
 • Bestellen

Zeebaarsfilet recept van de rookplank met gebakken bloemkool

Zeebaarsfilet recept rookplank gegrilde bloemkool | BBQuality

Inleiding

De zeebaarsfilet is echt een heerlijk stukje vis. Het is erg mild van smaak en heeft een mooie fijne structuur. Je kunt het omschrijven als niet te vissig, voor de beginnende vis-eter zullen we maar zeggen. Door de fijne structuur is de vis ook makkelijk van een rooksmaakje te voorzien en dat gaan we deze keer doen door middel van een rookplank. Bij de zeebaarsfilet bakken we bloemkool met kerrie en tijmkruiden.

Voorbereiding

Aangezien het een korte bereiding heeft beginnen we eerst de BBQ met deksel aan te steken. We gaan op een rookplank de zeebaarsfilet roken, dus hebben we alleen directe hitte nodig.

Gezien de zeebaarsfilet een korte bereidingstijd heeft, gaan we de rookplank niet weken. Dit om gaar stomen te voorkomen. Controleer de zeebaarsfilet even op graatjes en indien aanwezig verwijderen.

We gaan eerst de bloemkoolschijven maken. Verwijder de bladeren zonder de bloemkoolroosjes van de steel te verwijderen. Snij van boven af schijven van ongeveer 0,7 cm dik en zorg dat een deel van de steel eraan zit. Op deze manier krijg je een plak bloemkool. Ga er voorzichtig mee om zodat ze niet breken. Mijn voorkeur is om deze te bakken in olijfolie in een skillet of op een bakplaat. Op een rooster heb je kans dat deze deels ertussen gaan vallen.

Bak de bloemkoolschijven aan beide kanten. Zodra ze mooi gekleurd zijn haal je ze eraf. Breng op smaak met peper, zout, kerriepoeder en tijm. Pak ze vervolgens in aluminiumfolie. Leg ze even terug op een minder heet stuk van de BBQ om ze verder door te garen (10 minuutjes, wel in de gaten houden).

Bereiding

Leg de kooltjes aan de een kant van de BBQ, een kant met goed gloeiende kooltjes en een gedeelte waar de bloemkool goed ingepakt in aluminiumfolie verder kan garen.

Vet de zeebaarsfilets in met een beetje olijfolie, rasp van een halve limoen de schil over beide filets heen, een beetje gemalen peper en zeezout.

Leg de zeebaarsfilets met de huidzijde op de rookplank, zorg ervoor dat je mooie rood gloeiende kooltjes eronder hebt zodat het rookproces direct op gang kan komen. Zorg er wel voor dat de BBQ niet veel heter dan 125° word, indien nodig de rookplank dichter op de kolen. Mocht de bloemkool bijna klaar zijn, haal je deze van de BBQ maar laat deze wel ingepakt.

Gaar en rook de zeebaarsfilet tot 60° kern.

Aan tafel

Wanneer de zeebaarsfilet en de bloemkool gaar zijn, gaan we deze direct serveren. Leg de 2 plakken bloemkool op ieder bord en leg daarop een warm gerookte zeebaarsfilet. Rasp wat amandel over de bloemkool en sprenkel wat olijfolie over het gerecht.

Smakelijk eten!!!


Maak je mijn recept en plaats je dit op Instagram? Tag @dirkgraat en ik plaats je gerecht in mijn story van Dirk’s Smoke&Grills

comments comments

Voorbereidingstijd 00:10u
Bereidingstijd 00:25u
Aantal personen 2 personen
 • Zeebaarsfilet
  2x 125 gram
 • Bloemkool
  1 stuk
 • Tijm
  1 theelepel
 • Kerriepoeder
  1 theelepel
 • Olijfolie
  ca. 4-5 eetlepels
 • Limoen
  1 stuk
 • Vers gemalen peper en zeezout
 • Ongezouten/ongebrande amandelen
  8 stuks
Koolhydraten Koolhyrdraat arm g
Print dit recept