Babi Ketjap

Zet alle ingrediënten klaar voor de babi ketjap. Zet ook vast een pan met water op het vuur en breng het water aan de kook. Snijd de zwoerd van de buikspek in zodat er een ruitpatroon ontstaat. Snijd tot aan het vlees, maar niet er doorheen. Steek daarna 2 vleeshaken door het buikspek om hem op te hangen.


Marineren van het buikspek

Maak een marinade van de vijfkruidenpoeder, paprikapoeder, sojasaus, whisky en ketjap Manis. Meng hier voor de ingrediënten in een kom tot een gladde marinade. Zet deze marinade apart.

Hang het buikspek op een veilige plaats zodat er een bak onder kan om het water op te vangen. Giet als het water kookt, het water met een pollepel over de ingesneden ruit van de zwoerd van het buikspek. Herhaal dit een aantal keer. Laat dit 30 minuten zo hangen en uitdruppen. Giet de bak water leeg.

Na 30 minuten wrijf het buikspek in met de marinade en hang deze weer boven de bak. Laat de marinade nu drogen en herhaal het marineren tot de marinade op is. Leg het buikspek in de koelkast om een nacht te drogen.


Het maken van de ketjap saus

Haal de volgende dag het buikspek uit de koelkast en laat het op temperatuur komen. Maak de barbecue gereed voor indirect barbecueën met een temperatuur van 180 gr. C. Zet de ingrediënten klaar voor de ketjap saus. Snijd vervolgens de ui en de knoflook fijn. Kneus de ui en de knoflook in een vijzel nog wat extra. Verhit een eetlepel wok olie in een pan en fruit hier de ui en de knoflook aan. Laat het niet bruin worden. Voeg vervolgens de palmsuiker en laat deze smelten. Daarna kan de sambal Manis, gembersiroop, ketjap Manis en rijstazijn toegevoegd worden. Breng de saus al roerend aan de kook. Laat de ketjap saus op een laag vuur 5 minuten door koken. Houd de saus apart.


Bekijk ook BBQuality TV!

Hoe bak ik buikspek op de BBQ?
BBQuality TV op Youtube

Het garen van de buikspek

Leg het buikspek op de barbecue aan de indirecte zone met de zwoerdkant naar boven. Laat het buikspek rustig garen tot een kerntemperatuur van 72 gr. C. Zet daarna de zwoerdkant nog even aan boven de directe zonde om een knapperig korstje te krijgen.

Laat het buikspek 5 minuten rusten onder aluminiumfolie. Verwarm de ketjap saus ondertussen. Snijd het buikspek in mooie dunne reepjes en giet er de warme ketjap saus serveer de babi ketjap op een mooie schaal.

Smakelijk eten!