Babi Pangang, met verse atjar en witte rijst

Babi Pangang, met verse atjar en witte rijst van varkensnek | BBQuality

Introductie

Babi pangang is misschien we het meest bizarre Nederlandse gerecht wat er bestaat. De versie zoals de meeste Nederlanders het kennen, die je ophaalt in de witte zak bij de lokale chinees op zondag avond, net voor studio voetbal, is vaak een zeer smakelijke guilty plessure, maar heeft heel weinig te maken met het oorspronglijke Chineese gerecht. Omdat ik het al eet vanaf mijn eerste kennismaking met de lokale chinees in Maarheeze, maak ik een Nederlandse versie van de BBQ aangekleed, met verse atjar, witte rijst en lange kroepoek.

Babi pangang

Even in het kort. Babi pangang betekend (babi) varken, (pangang) geroosterd. Dat ga ik ook doen met mijn gerecht, in het gerecht zoals in Nederland vaak geserveerd wordt, is het vlees gekookt of gefrituurd. De zoetzure, saus op basis van tomaat, en gember is later na ontstaan van de babi pangang toegevoegd aan het gerecht. De eerste babi pangang in Azie werd gemaakt van buikspek, later werd buikspek in Nederland, zeker net na de oorlog gezien als armeluis vlees. Men heeft hier lokaal dus gekozen voor andere, minder vette stukken varkensvlees, daarom maak ik mijn babi pangang van procureur, om het wel Nederlands te houden.

Verse atjar

Snijd alle ingrediënten, niet te fijn en in ongeveer dezelfde dikte, zodat het dezelfde gaartijd heeft. De chili en knoflook uiteraard wat kleiner. Bij voorkeur de wortel en komkommer in reepjes.


Stoof de wortel, ui, slederij, knoflook en chilipeper en in een pannetje met zonnebloemolie. Voeg de kurkuma en kerriepoeder toe en laat even mee smoren. Voeg de sushi azijn, gembersiroop en savora-mosterd toe.

Laat het geheel afkoelen, en voeg de komkommer toe. Maak op smaak met peper en zout.

Marinade en voorbereiding procureur

Neem voor 4 personen een stuk procureur van ongeveer een kilo. Snijd het vlees over het midden in de lengte in tweeën zodat je 2 brede/ grote plakken hebt van ongeveer 2,5 tot 3 cm dik. Later worden deze plakken na het roosteren in reepjes gesneden.

Leg het vlees in een platte schaal en leeg het schaaltje met marinade over het vlees. Bij voorkeur 24 uur vooraf. Draai af en toe het vlees om in de marinade.

Neem 30 minuten voor het grillen het vlees uit de schaal, leg op een bordje en laat een beetje uitlekken. Gooi de marinade niet weg, deze gebruik je later om het vlees in te lakken tijdens het roosteren.

Roosteren of grillen?

Het verschil tussen roosteren en grillen is heel simpel. Roosteren doe je zonder gril boven vuur of kolen. Bij grillen leg je vlees op een grill-rooster boven het vuur. Mocht je niet de middelen hebben om je vlees te roosteren, grill het dan op een direct voorbereide bbq van ongeveer 200 graden. Tot een kerntemperatuur van zo`n 70 graden. Je moet het vlees regelmatig keren, bij iedere keer draaien kwast je opnieuw de bovenkant in met de overgebleven marinade.

De rijst en tomatensaus

Kook net voor je vlees klaar is witte rijst voor het aantal personen aan tafel.

Ik gebruikte de Saus.Guru general TSO die speciaal ontwikkeld is voor geroosterd oosters vlees. Wil je graag zelf ook de tomatensaus maken, hierbij nog een receptje wat prima past bij deze Nederlandse bereiding.

Tomatensaus

Ingrediënten

1 teentje knoflook

1 eetlepel honing

1 uitje

3 el gember siroop

1 tl ketoembar

1 el limoensap

4 el tomatenpuree

1 el ketjap

150 ml kippenbouilion 

Doe de ui en knoflook in de pan en fruit kort even aan. Voeg de basterdsuiker ketoembar, limoensap, tomatenpuree en sojasaus toe. laat 1 minuut stoven en voeg 150 milliliter kippenbouillon toe.

Aan tafel!

Haal de procureur van de bbq, laat even rusten op een snijplank en dek losjes af onder aluminiumfolie voor ongeveer 5 tot 8 minuten. Snijd de plakken procureur in reepjes van 1 tot 2 cm breed. Leg deze op een bord en maak het bord of de schaaltjes op met de overige ingrediënten.

Gin gingerbeer

Wat je erg goed zal smaken bij dit gerecht is een lekker koud drankje. Hierbij een lekker mix van @foodboozeandbbq

3,5 OZ Roku gin

1 flesje Fever tree gingerbeer

3 plakjes gemberwortel

1 steel citroengras

5 blauwe bessen.

Neem een flinke bokaal en vul deze tot de helft met ijsblokken. Neem de citroengras en snijd schuin de onderkant af, zodat de smaak vrij kan komen. Doe alle ingrediënten in het glas en roer voorzichtig door, top het glas tot de rand af met ijs blokken.