Bolognesesaus en lasagne recept
Bolognesesaus en lasagne recept
Een heerlijke eigengemaakte bolognesesaus, niet uit een pot, maar lekker vers met veel groente en rundergehakt. Deze bolognesesaus kun je bij alle pasta's gebruiken zoals spaghetti of macaroni, maar ook voor de lasagne.
Ik neem je mee in mijn bolognesesaus en lasagne recept.
Ingrediëntenlijst:
Voor de bolognesesaus:
- 500 gram rundergehakt
- 200 gram winterwortel (geschild)
- 3 stelen bleekselderij
- 2 kleine witte uien of 1 grote
- 50 milliliter witte wijn
- 2 runderbouillonblokjes
- 150 milliliter water
- 2 theelepels oregano
- 2 theelepels basilicum
- 3 tenen knoflook
- 2 theelepels tijm
- 2 eetlepels olijfolie
- peper en zout
- 70 gram tomatenpuree (blik)
- 400 gram tomatenblokjes (blik)
Extra om lasagne te maken:
- 250 gram Honig lasagnebaden
- 200 gram geraspte kaas
- 2 bollen mozzarella
- 50 gram margarine
- 60 gram bloem
- 50 milliliter melk
Benodigdheden:
- Passende stoofpan, Dutch oven, kookpan met dikke bodem
- Snijplank en koksmes
- Dunschiller
- Voor de lasagne een passende ovenschaal
- Steelpan
- Garde
Bereiding
Gebruik een stoofpan, Dutch oven of een kookpan met dikke bodem. Deze gebruik je omdat je de saus een tijdje gaat laten pruttelen.
Doe 2 eetlepels olijfolie in de pan en rul het rundergehakt. Voeg vervolgens de fijn gesnipperde uien, de wortel in blokjes van 0,5 cm en de 3 bleekselderijstengels in kleine blokjes toe. De groente snijd je in hetzelfde formaat. Fruit deze samen met 3 geperste teentjes knoflook mee aan bij het gehakt. Voeg nu 50 milliliter witte wijn, de tomatenpuree, de tomatenblokjes, tijm, basilicum en de oregano toe. Voeg als laatste 200 milliliter water en de runderbouillonblokjes toe en breng het geheel aan de kook. Zet je hittebron op laag vuur en laat de pan met inhoud zachtjes pruttelen voor een 1,5 uur. Roer er regelmatig even doorheen om aanbranden te voorkomen en voeg eventueel als de saus erg indikt een scheutje water toe.
Na 1,5 uur is de bolognesesaus klaar, breng op smaak met peper en zout en serveer samen met bijvoorbeeld gekookte spaghetti.
De bolognesesaus kun je eventueel ook al een dag van tevoren maken.
Smakelijk eten!!
Maak je dit bolognesesaus recept en plaats je dit op Instagram? Tag @dirks_smoke_and_grills en ik plaats je gerecht in mijn story van Dirk’s Smoke&Grills.
Lasagne
Wil je een lasagne maken, dan heb je een paar ingrediënten meer nodig. De vind je bij de ingrediëntenlijst.
We maken een bechamelsaus en beginnen met het maken van de roux. Laat 50 gram margarine smelten in een steelpan op laag vuur. Laat dit kort uitbruisen, maar let op dat je het niet laat verkleuren. Voeg er vervolgens 60 gram bloem aan toe en meng het goed door elkaar. De roux is nu klaar.
Voeg er vervolgens de melk aan toe en breng het mengsel al roerend met een garde aan de kook. De basis bechamelsaus is nu klaar. Breng wanneer nodig op smaak met peper en zout. Roer als laatste de helft van de geraspte kaas er doorheen.
Smeer een ovenschaal in met boter. We gaan beginnen met het bouwen van de lasagne. We starten met een laagje saus, dan een laagje lasagnebladen, weer een beetje saus en weer een laagje lasagnebladen. Eindig met een laagje saus en giet de bechamelsaus over het oppervlak. Hierover verdeel je vervolgens de geraspte kaas en de in plakken gesneden mozzarella.
Zet de schaal met lasagne nu in een voorverwarmde heteluchtoven van 180°Celsius en gaar deze 40 minuten. Prik na deze 40 minuten met een vork in het midden van de lasagne. Gaat dit makkelijk dan is de lasagne klaar. Voel je veel weerstand dan laat je de lasagne nog 10 minuten langer garen. Als de lasagne klaar is dan haal je deze uit de oven en laat je de lasagne 6 tot 8 minuten rusten op het aanrecht. Op deze manier worden de lasagnebladen lekker zacht.
Smakelijk eten!!
Maak je dit lasagne recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @dirks_food_and_bbq en ik plaats je gerecht in mijn story.