Braziliaanse lamsschenkel

Braziliaanse lamsschenkel | BBQuality

Inleiding

Denk je aan BBQ en Brazilië dan denk je al snel aan picanha en maminha al dan niet op een zwaard. Een ondergeschoven, maar zeker niet vergeten kindje in de Braziliaanse BBQ keuken is lam. Dit recept is losjes gebaseerd op de Braziliaanse lamsmarinade van Steven Raichlen. En als er iemand zijn BBQ recepten op orde heeft: dan is hij het wel.

Voorbereiding

Snij de ui, lente ui en koriander zo klein mogelijk en maal deze samen met het laurierblad, zout, peper, appelsap en olijfolie zo fijn mogelijk in een keukenmachine (of met een staafmixer) tot een puree.

Doe de lamsschenkels in 4 hersluitbare zakken en verdeel hier de marinade hierover. Leg de lamsschenkels voor minimaal 12 uur in de koelkast (wel regelmatig draaien).

Bereiding

Bereid een (pellet) smoker voor om op 160°C te gaan roken. Haal de schenkels uit de marinade, een beetje mag achterblijven maar het is niet de bedoeling dat de schenkel nog geheel bedekt is.

Plaats een kernthermometer en rook de lamsschenkels naar een kerntemperatuur van ongeveer 65°C (dit zal ongeveer een uurtje duren).

Snijbonen

Kook in het begin van het roken de snijbonen in 8 minuten, in een bodem water, beetgaar. Spoel ze daarna goed met koud water na, zodat ze al zoveel mogelijk afkoelen.

Laat de snijbonen verder afkoelen in de koelkast. Maak een frisse dressing van de olijfolie, appelciderazijn en breng deze op smaak met peper en zout.

Zodra de lamsschenkel de gewenste temperatuur heeft bereikt leg je deze onder aluminium folie even opzij om te rusten. Mix de dressing door de koude snijbonen.

Serveren

Serveer de lamsschenkel met de snijbonen en eventueel wat brood.

Bon apetite!