Cherry coke chicken

Cherry coke chicken | BBQuality | Hele kip

Inleiding

De BCC (Beer Can Chicken) is vandaag de dag erg bekend en heeft inmiddels zijn weg gevonden op diverse menukaarten in restaurants. Maar wist je ook dat je de beer can, kan vervangen voor andere drank soorten. Zo is bijvoorbeeld cherry cola, of gingerbeer een erg goed alternatief. De smaak van deze frisdranken werkt erg goed met kip.

Ik laat je in dit recept zien hoe je de Cherry Coke Chicken kan maken.

Om te beginnen neem je altijd een goede mooie kip, die van zichzelf een lekkere smaak heeft.

Voorbereiding

24 uur voor je wil gaan eten, haal je de kip uit de verpakking en dept je de kip goed droog. Zet vervolgens de kip volledig in de BBQuality Chicken Rub. Let op, goed in alle hoekjes en onder de oksels poederen, dat komt het eindresultaat ten goede. Trek een blikje cherry coke open en injecteer de poten en de borstfilets. Bewaar het restant van het blikje, deze heb je verderop in het recept nodig.

Zet je kip afgedekt en gekoeld weg voor ongveer 24 uur.

Op de dag van het BBQ-en haal je de kip tenminste een half uur voor je gaat starten uit de koelkast, zodat deze op temperatuur kan komen.

Good to know!

Als je de kip rechtop zet in de BBQ, komt er heerlijk smaakvol vet uit de kip. Ik ben dan ook niet de slankste, maar het is zonde om dat vet verloren te laten gaan. Zet daarom je kip, in een ovenschaal op het colablikje. Het vet druipt in de schaal, en het is erg lekker om daar aardappelen en groeten in te laten garen. (zorg er voor dat je BBQ recht staat)

Tip

Nog een tip voor een goed eindresultaat. De kip heeft een gaar tijd van ongeveer een uur. Op 160/ 170 graden lukt het je nooit om een blikje vanaf 20 graden in de kip te laten verdampen. Zet daarom het blikje in een pannetje water (NOOIT EEN DICHT BLIKJE, ALTIJD OPEN MAKEN) en verwarm het blikje tot ongeveer 90 á 100 graden. Pak het blikje voorzichtig uit de pan, met je BBQ-handschoen en plaats de kip over het blikje.

Ready for action?

Pak je ovenschaal en bedek de bodem met kleine krieltjes, courgette, grof gesneden lente ui en spekblokjes.

Plaats je kip in het midden van de schaal. Steek je BBQ aan en verwarm deze tot een temperatuur van 160/170 graden. Plaats 2 chunks appel, kersen of berkenhout tegen het vuur. Plaats je kip indirect op de BBQ, steek je kernthermometer in de borst en sluit het deksel. Trek een biertje open en ga met een stukje Led Zeppelin (of iets wat je leuk vindt), achterover in je stoel turen naar de rook uit je schoorsteentje! Ik kan dit uren volhouden……

Na een half uurtje, is de rook waarschijnlijk opgetrokken en dan bestrijk je de kip voor de eerste ronde met BBQ saus. Om in deze cherrycoke chicken het maximale cola effect te krijgen gebruikte ik de Cola saus van Saus.Guru, maar dit is geen must, ook jou favoriete BBQ-saus (bijvoorbeeld die van Noskos) doet de truc.

Laat de saus indrogen, en herhaal het nog een keer ongeveer 10 minuten voor je kip de gewenste temperatuur gaat halen. De kern moet 87 graden zijn dus de 2e keer insmeren doe je bij 82 graden. Gooi nu je toch bezig bent nog even de aardappeltjes om en sluit de deksel.

Karameliseren

De kip lijkt her en der wat zwart, maar dat is de karamelisatie van de suikers in de saus. Zolang het niet bitter wordt (verbrande suiker), is het erg lekker en vol van smaak.

Wanneer je kip de 87 graden aantikt mag deze van de BBQ. Laat deze even rusten onder een stuk aluminiumfolie en grill in de tussentijd 4 halve limoenen tot deze een mooie grillstreep hebben.

Serveer de kip, met de aardappeltjes, en gegrilde limoen, met een mooi tafelzuurtje, dat is een prettige tegenhanger bij dit gerecht. Knijp naar smaak wat limoensap over de kip, dat is namelijk een prima combi, you know the trick in cuba libre right ;-)