Diamanthaas recept

BBQ vlees | BBQuality | Diamanthaas | Jodenhaas

Diamanthaas bereiden

Met dank aan Mac's Barbecue pit hebben we dit overheerlijke diamanthaas recept op onze website staan. Wij zijn benieuwd wat je ervan vindt.

Wat is Diamanthaas

Diamanthaas, staat in de volksmond het meest bekend als Jodenhaas, maar wordt ook wel schouderhaas genoemd. Het stukje diamanthaas bevind zich tussen de schouders van het rund, en is tevens het lekkerste en malste stukje vlees van de schouder.

Jodenhaas

De diamanthaas heeft ongeveer dezelfde vorm als een ossenhaas. De diamanthaas  weegt ongeveer 400gr. Het is geen werkvlees, en dus ietsje minder smaak. Aan de andere kant is het vlees stukken malser dan een longhaas.Men noemt het o.a. Jodenhaas, omdat Joden vanuit hun geloof geen vlees van de achterbout mogen eten. De naam diamanthaas komt voornamelijk vanuit de Antwerpse (en ook Joodse) diamantbuurt. Mooie stukken rundvlees hoeven niet persé met alleen peper en zout te worden gekruid. Soms is het ook leuk, om voor de afwisseling wat anders te doen met kruiden. Voor dit recept gebruiken we een rub van een zéér geheim kruiden mengsel. Zo geheim, dat niemand weet wat de ingrediënten zijn.

De zéér geheime diamanthaas rub

Begin met een potje kruiden, waar je een basis hoeveelheid aan ingrediënten in stopt. Als de bodem in zicht komt (maar nog wel een cm of 2 rub aanwezig is), het potje weer aanvullen, met weer een aantal basis ingrediënten (eventueel in een andere verhouding), maar ook met 1 extra ingrediënt. Dit extra ingrediënt betreft een kruid, welke een sterkere smaak heeft (zoals bijvoorbeeld venkelpoeder of gemalen komijn).

Wat er nu gebeurd is, dat dit kruiden mengsel evolueert, en met regelmaat van smaak verandert.
Op deze manier heb je altijd een rub in huis die niet dezelfde smaak heeft, en dus een mooie afwisseling is tegen over de kant een klare potjes.

Basis van je eigen geheime rub

Dit is een voorbeeld van een basis rub. De verhoudingen komen niet zo heel erg nauw.

  • 2 el paprika poeder
  • 1 el knoflook poeder
  • 1 el uien poeder
  • 1/2 el zout (naar eigen smaak)
  • 1/2 el bruine suiker
  • 1 tl chili poeder (voor een pitje)
  • 1 tl venkel poeder (als extra smaakmaker)

Bereidingswijze Diamanthaas

Laat een uur voor je gaat grillen, de diamanthaas op kamertemperatuur komen.
Zorg ervoor dat de barbecue klaar is voor een high & fast grill sessie. Dit houdt in dat de temperatuur van de BBQ ongeveer 200ºC is. Met als het kan een hete (directe), en een koude zone (indirect). Een gietijzeren rooster zorgt hierbij voor extra mooie grill streepjes. 

Recept diamanthaas - BBQualityWrijf de diamanthaas in met wat olijfolie, en vervolgens met je geheime rub.
Grill nu de diamanthaasjes rondom mooi bruin, en plaats de diamanthaasje vervolgens in je koude zone (of maak een koude zone), en laat het daar verder garen, tot je intern ongeveer de 50 - 52ºC hebt bereikt. Dit kun je doen met een kerntemperatuurmeter.

Je wilt dat je vlees ongeveer een eindtemperatuur bereikt van ongeveer 55ºC. Met deze temperatuur is de binnenzijde lekker sappig, en nog mooi rosé. Hou er wel rekening mee, dat je het vlees op tijd van de barbecue haalt! Want nadat je het vlees van de barbecue hebt gehaald zal de interne temperatuur nog een paar graden door stijgen.

Laat het vlees nog een minuutje of 10 rusten in aluminiumfolie voor je het aan gaat snijden.

Recept diamanthaas - BBQuality