Terug
  • Recept
  • Ingredienten
  • Ook interessant

Gerookt speenvarkenham recept

Gerookt speenvarkenham recept | BBQuality

Gerookt speenvarkenham recept

In dit gerookt speenvarkenham recept gaan we een hammetje roken met appelhout. Dit geeft een hele mooie smaak aan de speenvarkenham. Uiteindelijk maken we er een sappig broodje beenham van, Erg leuk om te doen en verrassend lekker!

Ingrediëntenlijst:

Speenvarkenham

  • Speenvarkenham van ongeveer 3500 gram
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels water

Pekel

  • 200 gram (zee)zout
  • 75 gram bruine suiker
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 2 blaadjes laurier
  • 0,5 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 eetlepel jeneverbessen
  • 3 liter water

Benodigdheden:

Pekelen

Maak de pekel door alle droge ingrediënten in een grote kom te doen. Voeg hier een halve liter heet water aan toe en roer goed door zodat het zout en de suiker oplossen. Voeg daarna 2,5 liter koud water toe en roer nogmaals goed door.

Verwijder met een scherp mes voorzichtig de huid van de ham. Zorg er voor dat je zo min mogelijk vlees verwijderd. Snij nu de ham kruislings in, het insnijden is niet noodzakelijk maar het geeft een mooier eindresultaat. Injecteer de ham met de pekel, doe dit ongeveer iedere 2 centimeter.

Doe de ham in een ziplock zak en giet hier de pekel bij. Sluit de zak af met zo min mogelijk lucht er in en laat de ham 12 uur pekelen.

Haal na 12 uur de ham uit de pekel en spoel deze af onder koud stromend water. Maak de ham vervolgens droog met keukenpapier.

BBQ

Steek nu de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op 140/150 graden Celsius. Als de BBQ op temperatuur is voeg je het rookhout toe en leg je de ham op de BBQ. Steek een thermometer in het dikste gedeelte van de ham en stel je thermometer in op een kerntemperatuur van 70 graden Celsius.

Meng ondertussen de honing, mosterd en water. Roer dit tot een gladde saus.

Als de ham een kerntemperatuur heeft van 60 graden Celsius besmeer je deze iedere 15 minuten met het honing-mosterd sausje tot de ham een kerntemperatuur van 70 graden Celsius heeft bereikt.

Haal de ham van de BBQ en laat deze ongeveer 15 minuten rusten. Snij de ham in plakken en serveer deze op een zacht broodje met wat van de honing-mosterd saus.

Smakelijk eten!

Maak je mijn gerookte speenvarkenham recept en plaats je dit op Instagram? Tag @chefs_bbq_table  en ik plaats je gerecht in mijn story.


comments comments

Keuken Fusion
Voorbereidingstijd 12:00 (Pekelen)
Bereidingstijd 05:00
Aantal personen 8 á 10 personen
  • Speenvarkenham
    3500 gram
  • Mosterd
    2 eetlepels
  • Honing
    1 eetlepel
  • Water
    2 eetlepels
  • ----------------------------------------------
  • Pekel
  • (Zee)zout
    200 gr
  • Bruine suiker
    75 gr
  • Komijnpoeder
    1 tl
  • Laurier
    2 blaadjes
  • Gemalen kruidnagel
    0,5 tl
  • Jeneverbessen
    1 el
  • Water
    3 liter
Print dit recept