Hertenbiefstuk met rode bietenrisotto recept

Hertenbiefstuk met rode bietenrisotto recept | BBQuality

Inleiding

Heerlijk gerecht voor het wildseizoen en de herfst. Heerlijke gegrilde hertenbiefstuk met een mooie risotto van rode biet.

Ingrediëntenlijst

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 stuks hertenbiefstuk
  • 250 gram risotto rijst
  • 185 milliliter witte wijn
  • 350 milliliter wild fond
  • 550 milliliter water
  • 3 rode bieten
  • 60 gram pistache noten
  • 100 gram geitenkaas
  • 40 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 2 sjalotten
  • Teentje knoflook
  • 1 eetlepel Italian Rub
  • 40 gram roomboter
  • 10 gram peterselie
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • 2 handjes sinaasappel rooksnippers

Benodigdheden

  • Bbq voor indirecte en directe bereiding
  • Tang
  • Skillet
  • Ovenschaal
  • Aluminiumfolie
  • 2 Pannetjes

BBQ voorbereiden

Begin met het aansteken van de BBQ voor directe en indirecte hitte en breng hem naar de 200 graden Celsius.

Aan de slag met de risotto

Snijden!

Schil de rode bieten en snijd deze in grove blokken. Meng dit met de Italian Rub, wat zout en een beetje olie en doe dit in een ovenschaal. Zet de ovenschaal op de barbecue en strooi twee handjes rooksnippers op de kolen. Gaar nu de rode biet op het indirecte gedeelte van je BBQ totdat je er met een mes makkelijk in kunt prikken onder weerstaand, dan zijn ze gaar.

Ondertussen kun je alvast een aantal dingen snijden. Snipper de sjalot en hak de knoflook. Hak ook de peterselie en de pistache noten. Doe alles apart in schaaltjes. Meng de wild fond met het water en houd 150 milliliter apart.

Rode bietenpuree

Als de rode bieten gaar zijn, haal ze van de BBQ en doe deze in de keukenmachine of blender. Voeg hier de 150 milliliter wild bouillon aan toe en laat dit draaien tot een gladde puree. Doe vervolgens dit in een pannetje. De rest van de wild bouillon mag in het ander pannetje. Zet deze vervolgens op de BBQ om warm te houden.

Zet ook ondertussen een skillet op de het directe gedeelte van de BBQ. Als de skillet warm is, doe er dan een beetje olie in en bak hier kort de sjalot in aan. Voeg nu de risottorijst toe en bak deze even kort. Giet daarna de witte wijn er overheen en voeg de knoflook toe. Laat dit nu regelmatig garen tot bijna alle wijn is opgenomen.

Voeg daarna anderhalve pollepel bouillon toe en blijf regelmatig roeren. Voeg iedere keer weer wat bouillon toe, als de rest bijna helemaal opgenomen is. Als je de laatste bouillon toevoegt, proef dan hoever de rijst al dente is. Als dat het geval is, kan de risotto van de BBQ.

Maak 'm af!

Meng nu van de bieten van de BBQ door de puree heen. Als deze er goed doorheen zit, doe dan de boter en de Parmezaanse kaas boven op de risotto en dek het geheel af met aluminiumfolie. Laat dit vervolgens ongeveer 5 tot 10 minuten rusten.

Roer daarna alles door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Is de risotto te droog? Voeg dan wat extra olijfolie toe, hij mag een beetje lopend zijn.

Door met het hertenbiefstuk

Haal de hertenbiefstuk uit de vacuüm en strooi er wat zout op. Grill de hertenbiefstukken op het directe gedeelte van de BBQ. Zodra het vlees los komt van de grill, draai je de biefstukjes om. Gaar ze tot een kerntemperatuur van 51 graden Celsius. Haal ze vervolgens van de BBQ en laat ze een paar minuten rusten onder aluminiumfolie.

Aan tafel!

Verdeel de risotto over 4 borden. Plaats het in het midden van de borden en tik met de palm van je hand onder tegen de borden, zodat de risotto mooi uitvloeit. Strooi nu een beetje van de gehakte pistache noten over de risotto en verdeel de geitenkaas. Snijd nu de hertenbiefstukken in plakken en leg in het midden van het bord. Strooi nu wat peterselie over de borden.

Eet smakelijk!

Bekijk hier een korte video van dit gerecht op BBQuality-TV

Maak je mijn hertenbiefstuk met rode bietenrisotto recept en plaats je dit op Instagram? Tag dan @maikelsbbq en ik plaats je gerecht in mijn story