Hertenpoulet recept met gemengde paddenstoelen

Hertenpoulet met gemende paddestoelen

Ook dit smaakvolle gerecht en de super sfeervolle foto’s hebben we te danken aan Marcel van Mac’s BBQ pit. Marcel wederom bedankt!

Hertenpoulet recept met gemengde paddestoelen

Dit smaakvolle hertenpoulet recept met gemengde paddestoelen is een gerecht dat perfect pas bij de wat koudere tijd van het jaar. Een mooie combinatie lekker vlees met heerlijke paddestoelen. Wij hebben dit gerecht in de Dutch Oven (DO) gemaakt op de barbecue, maar in een pan op het gasfornuis of inductieplaat is dit ook erg goed te doen. Dit gerecht is geschikt voor 4 tot 6 personen.

Bereidingswijze Hertenpoulet met gemengde paddestoelen

Zoals reeds gezegd hebben wij de DO gebruikt in de Big Green Egg, maar nogmaals er zijn meerdere manier om dit gerecht te bereiden. In de basis de bereiding hetzelfde. Verhit de DO tot de gewenste temperatuur is bereikt om er mee te kunnen bakken. We willen een temperatuur van ongeveer 160ºC hebben om met de DO aan de slag te gaan. Doe de gedroogde Porcini in een schaaltje en giet hier 200ml kokend water overheen. Zet dit schaaltje even aan de kant tot je deze weer nodig hebt.

Doe de hertenpoulet in een schaaltje en verdeel de bloem over de hertenpoulet. Zorg ervoor dat al het vlees bedekt is met de bloem. Probeer echter niet alles in één keer met bloem te bedekken, want je hebt dan kans dat het vlees aan elkaar gaat plakken. De makkelijkste manier is om dit in delen te doen. Bijvoorbeeld in drie ongeveer gelijke delen, net voordat je het vlees gaat bakken. Als je zover bent, doe dan wat olijfolie in de DO en bak de hertenpoulet in drie of vier delen bruin. Door te veel vlees in de DO te doen, verlaag je de temperatuur van je DO teveel. Hierdoor gaat het vlees niet bakken, maar door het verlies van de temperatuur gaat het vlees dan stoven. Hierdoor verliest het vlees zijn vocht en dat zou natuurlijk zonde zijn.

Het ontbijtspek

Als je de hertenpoulet in delen hebt aangebakken, haal je deze uit de Do en bewaar je ze in een schaal of pan. Nu gaan we het gesneden ontbijtspek aanbakken in de DO. Zorg dat deze stukjes in beweging blijven en niet verbranden. Nadat het ontbijtspek een mooi kleurtje heeft gekregen voegen we de fijngesneden uien erbij en bakken we deze zachtjes voor een aantal minuutjes mee, totdat ze mooi zacht en glazig zijn geworden. Tijdens dit proces komen alle smaakstoffen van het aanbakken van de hertenpoulet mooi vrij in de DO. Voeg vervolgens de fijngesneden teentjes knoflook nog toe en bak deze ook nog een minuutje of twee met de ontbijtspek en uitjes mee.

Porcini

Nu halen we hertenpoulet uit de schaal (of pan) en doen deze in de DO bij het ontbijtspek, de uien en knoflook.  We pakken het schaaltje met de inmiddels geweekte Porcini en doen dit inclusief het vocht ook in de DO. Als laatste voegen we de bouillon, rode wijn, zilveruitjes, tijm en rozemarijn aan het geheel toe. Dit alles laten we dan vervolgens één uur zachtjes stoven.

Pruttelen

Na één uur voegen we de oesterzwammen en de kastanje champignons toe en laten deze ook nog een half uurtje mee pruttelen.

Blijf controleren

Na een half uur controleren we of de hertenpoulet mooi zacht is geworden. Aan de hand hiervan bepalen we of we het nog wat langer de tijd moeten geven. Vele factoren kunnen hier invloed op hebben. Bijvoorbeeld, hoe hard heb je het laten stoven. Maar ook temperatuurswisselingen kunnen hierin een rol spelen. Wij besluiten het nog een half uurtje verder te laten stoven om ook de saus wat meer in te laten dikken. We hebben nu ook de deksel van de DO afgehaald, om dit proces te versnellen.

Na ongeveer twee uur stoven is de hertenpoulet mooi zacht geworden en de saus (voor ons idee) mooi ingedikt. Het kan zijn dat je de saus liever wat dikker hebt (Dat is een kwestie van smaak). Dan heb je hiervoor twee mogelijkheden. Je kunt het vlees nog wat langer laten stoven zonder deksel of je kunt een papje met maizena door de stoofschotel roeren.

Besluit je om met de maizena te gaan werken, maak dan eerst een papje van één eetlepel maizena met een klein beetje koud water, voordat je het in de DO doet. Doe je dit niet dan gaat het klonteren en dat willen we natuurlijk niet. Als je een mooi papje hebt roer deze dan goed door de stoofschotel en laat dit nog een paar minuutjes mee pruttelen om in te dikken. Wanneer de saus de gewenste dikte heeft bereikt, dan rest ons alleen nog om het geheel op smaak te brengen met wat peper en zout.

De stoofschotel is nu klaar! Lekker om te serveren met aardappelpuree of rijst. Wij hebben voor iets anders gekozen en wel voor een mooi stuk brood. Een zeer geslaagde combinatie die er ook nog eens te gek uitziet! Wij zeggen eet smakelijk!