Kalfspicanha invertida recept

Kalfspicanha invertida recept | BBQuality

Kalfspicanha invertida recept

Picanha invertida is een picanha die binnenstebuiten is gekeerd. Dit wil zeggen dat je het vet wat normaal aan de buitenkant zit nu aan de binnenkant krijgt. Omdat je de picanha in moet snijden om deze binnenstebuiten te keren heb je gelijk de mogelijkheid om deze te vullen.

Omdat je een niet te dikke vetcap op de picanha wil hebben hebben we voor dit recept gekozen voor een kalfspicanha, de vetcap van een kalfspicanha is minder dik als van een rund.

Ingrediëntenlijst:

 • Kalfspicanha van circa 1100 gram
 • 1 blikje tonijn op olie 160 gram
 • 30 gram pijnboompitten
 • 1 bosje basilicum
 • 4 handjes Parmezaanse kaas (+ extra om af te garneren)
 • 1 teen knoflook
 • Zakje rucola sla
 • 1 sjalot-ui
 • peper en zout
 • olijfolie
 • 1 afbak ciabatta brood
 • mayonaise (optioneel)

Benodigdheden:

Pesto maken

We beginnen met het roosteren van de pijnboompitjes.

Doe de pijnboompitjes in een droge pan en zet deze op laag vuur. Schud goed met de pan en rooster de pijnboompitjes tot deze goudbruin zijn. Haal de pijnboompitjes uit de pan en doe ze in de keukenmachine. Voeg hier de basilicum, schoongemaakte knoflook, 2 handjes Parmezaanse kaas en 6 eetlepels olijfolie aan toe. Mix het geheel tot een zo glad mogelijke pesto. Breng de pesto op smaak met peper en zout.

Kalfspicanha binnenstebuiten

Steek nu de BBQ aan en maak deze gereed voor een indirecte bereiding op 120/130 graden Celsius.

Snij de kalfspicanha aan de brede zijde (de kopse kant) in. Dus niet de lange zijde(n). Zorg ervoor dat je aan iedere kant ongeveer 1 cm overhoud die je niet los snijd. Snij de kalfspicanha zo ver mogelijk in (let op dat je hem niet open snijd aan de achterkant). Druk nu het dunne (puntje) uiteinde naar binnen, en trek deze van binnenuit voorzichtig naar buiten. Nu zit de vetcap aan de binnenkant en is je kalfspicanha binnenstebuiten gedraaid.

Kalfspicanha vullen

Maak het blikje tonijn open en giet deze af. Doe de tonijn in een bakje en maak deze los met een vork. Snipper het sjalotje en voeg deze toe aan de tonijn. Voeg vervolgende 2 handjes Parmezaanse kaas en 2 eetlepels van je zelfgemaakte pesto toe. Roer alles goed door en breng op smaak met peper en zout. Je mag het hoog op smaak brengen omdat de picanha een groot stuk vlees is.

Vul de kalfspicanha met het tonijn mengsel, probeer de kalfspicanha zo ver mogelijk tot in het puntje te vullen. Maak de voorkant dicht door er saté prikkers in te steken.

Bestrooi de buitenkant van het vlees met peper en zout.

Bereiden

Leg het vlees op de BBQ en stop de kerntemperatuurmeter in het vlees.

Voeg eventueel wat rookhout toe aan de brandende houtskool of briketten voor extra smaak.

Gaar de kalfspicanha tot een kerntemperatuur van 49/50 graden Celsius. Haal de kalfspicanha van de BBQ en laat deze 10 tot 15 minuten rusten onder los aluminiumfolie.

Bak ondertussen het afbakbrood volgens de verpakking af.


Serveren

Snij het brood open en besmeer met mayonaise.

Verwijder de saté prikkers uit het vlees en snij het vlees haaks op de draad in zo dun mogelijke plakken.

Leg wat rucola sla op het brood. Leg hier vervolgens wat plakken vitello invertida op. Strooi er wat extra Parmezaanse kaas overheen en maak het geheel af met wat extra pesto.

Smakelijk eten!

Maak je mijn kalfspicanha invertida recept en plaats je dit op Instagram? Tag @chefs_bbq_table  en ik plaats je gerecht in mijn story.