Kalfspicanha op Italiaanse wijze uit de oven

Kalfspicanha - BBQuality

Kalfspicanha

Een heel mooi stukje vlees en eigenlijk nog niet zo bekend is de kalfspicanha. De naam zegt het natuurlijk al, de picanha oftewel het staartstuk met vet van het kalf.

Net zoals het meeste kalfsvlees is het erg zacht en mals van structuur. En als je het langzaam gaart en mooi dun snijdt is het echt een heerlijk stukje vlees.

Je kan hem natuurlijk klassiek bereiden op de BBQ. Maar aangezien er niet zo'n grote vetkap op zit als met rundvlees kan het ook prima in de oven. En dat gaan we vandaag laten zien.

Insnijden van vet

Zoals je hierboven kan zien beginnen we met het insnijden van de vetkap. Snij voorzichtig door het vet heen totdat je bij een vlies komt. En probeer daar dan nog net doorheen te snijden zonder een te diepe snee te maken.

Dit doen we zodat het vet dus de smaak beter los komt tijdens het bakken. En de kruiden kunnen nu ook verder in het vlees trekken.

Kruiden

Wrijf nu alle kruiden aan beide kanten goed in het vlees. Hoe langer je dit laat staan, hoe meer de kruiden in de kalfspicanha trekken

Aanbakken van het vet

Om een mooi krokant korstje aan je vlees te geven bakken we de vetkant aan in de pan. Leg de kalfspicanha met de vetkant naar beneden in een pan met een anti aanbaklaag. Doe verder geen boter of olie in de pan want zodra het vet loskomt plakt het vlees niet vast. Kijk een paar keer en zodra het vet mooi gesmolten is bruin is leg je de kalfspicanha in een ovenschaal met de vetkant naar boven. 

In de oven

Stel je oven in op 100 graden. Hoe langzamer het vlees gaart hoe sappiger het eindresultaat. En na zo'n 40 min heeft je vlees een kerntemperatuur van 50 graden bereikt. Dit is een richttijd en het is afhankelijk van de dikte van  het vlees. Dus gebruik voor de zekerheid altijd een kerntemperatuurmeter. Wil je je vlees nu liever iets roder serveren, houd dan een kerntemperatuur aan van 45 graden. 

Snij het vlees op de draad en hou de plakken zo dun mogelijk. Dit eet het lekkerst. Smakelijk eten!