Kippenpoten met notenrijstkoekjes

Kippenpoten met notenrijst | BBQuality

Inleiding

Lekkere kippenpoten met een krokant huidje die gekruid zijn met braairub #1 van defikerin. Een krokant gebakken notenrijstkoekje en een frisse sinaasappelsaus met een pitje van rode peper maakt het compleet.


Voorbereiding

We gaan kippenpoten met een krokant huidje maken, dan is het van belang om de kippenpoten vooraf goed droog te deppen. Vervolgens rondom de braairub erover strooien en onafgedekt even te laten liggen. Mocht er door de rub nog wat vocht vrij komen, dan dep het nog een keer droog. Eventueel een beetje rub bijstrooien.

BBQ

Ondertussen ga je de BBQ met deksel voorbereiden op indirect garen rond de 160°C. In dit recept heb ik gekozen om de poten aan een spies te rijgen, maar je kunt deze natuurlijk ook gewoon op het rooster leggen.

Notenrijst

Wanneer de kippenpoten op de BBQ liggen, gaan we de rijst koken. Heb je rijst over van de dag ervoor, dan kun je deze natuurlijk ook gebruiken.

Kook de notenrijst volgens de verpakking en laat deze uitlekken in een zeef. Tijdens het koken van de rijst snij je 2 stuks lente-ui in dunne ringen en de munt in dunne reepjes. Doe de warme gekookte notenrijst in een bak en voeg de lente-ui en de rozijnen eraan toe. Breng op smaak met peper en zout. Wanneer de notenrijst is afgekoeld voeg je de 2 eieren en de munt toe. Roer alles goed door elkaar.

Sinaasappelsaus

Nu gaan we de sinaasappelsaus maken. Snij het witte gedeelte van 1 lente-ui zeer fijn, met 1/3 van de rode peper doen we hetzelfde (zonder zaadjes). Pers de sinaasappels alvast uit. Smelt de roomboter in een pannetje en voeg de gesneden lente-ui en rode peper toe. Fruit even kort aan en voeg de witte wijn toe. Vervolgens doe je de sinaasappelsap erbij. Laat dit voor 5 minuten zachtjes koken en breng op smaak met een beetje gemalen zeezout. Breng de saus wat op dikte met allesbinder, let op niet teveel tegelijk.

Bereiding

Het eerste gedeelte van de garing van de kippenpoten is indirect. Wanneer de kippenpoten een kerntemperatuur hebben behaald van 75°C gaan we ze verder direct afgaren. We grillen de kippenpoten dan boven de kolen af om de huid nog wat krokanter te krijgen. Blijf hier wel bij, want het kan hard gaan en je moet de kip geregeld draaien. Je kunt de poten af en toe boven een bakje houden, zodat het vet hier in kan lopen in plaats van op de kolen. Wat ook makkelijk is om nog een indirecte zone erbij te hebben met een lekbak eronder. Gaar de kippenpoten tot 87°C

Notenrijstkoekjes

Op hetzelfde moment gaan we de notenrijstkoekjes bakken. Ben je alleen doe dit dan voor het afgrillen van de kip en houd deze warm. Als je samen met iemand aan het grillen bent dan kan het tegelijk.

Verhit een skillet of koekenpan met de zonnebloemolie. Pak een steker met een doorsnee van ongeveer 8-10 cm en vul deze voor 1 cm op een spatel. Zo kan je het makkelijk in de pan schuiven. Bak de notenrijstkoekjes aan beide zijden lichtbruin. Draai niet te snel om, want ze hebben wat nodig om 1 geheel te worden. Bij te snel willen omdraaien zullen ze breken. Indien nodig nog wat zonnebloemolie toevoegen bij het bakken.

Verwarm de sinaasappelsaus alvast, want we zijn bijna klaar.

Serveren

Wanneer alles warm en gaar is gaan we de kippenpoten serveren. Dit kan op allerlei manieren. 

Smakelijk eten!!!