Lamsfilet recept met yoghurt-granaatappelsaus

Lamsfilet met yoghurt-saus | BBQuality

Wederom heeft Marcel van Mac’s barbecue pit ons verrast met dit heerlijke recept. De geweldige foto’s die hij hierbij heeft gemaakt zorgen ervoor dat je nog meer zin hebt om dit recept met lamsfilet zelf eens te gaan bereiden.

Bereidingswijze Yoghurt-granaatappelsaus

Ongeveer een uur voordat we de lamsfilet gaan grillen halen we deze uit de koelkast om ze op een rustige manier op kamertemperatuur te laten komen.

Nu kunnen we starten met het maken van de yoghurt-granaatappelsaus. Voeg de yoghurt, fijn gesneden munt, honing en granaatappelmelasse*** , peper en zout samen in een schaal en meng dit door elkaar. Zorg er wel voor dat nadat je alles gemengd hebt er nog een beetje structuur te zien is van de melasse en de honing. De yoghurt-granaatappelsaus is nu klaar. Zet deze in de koelkast en haal het er weer uit zodra de lamsfilet op wordt gediend.

*** De granaatappelmelasse is te verkrijgen bij een Marokkaanse of Turkse winkel of op het internet. Lukt dit niet dan is balsomico crema een prima alternatief. Dit is in iedere supermarkt te koop en in veel gerechten te gebruiken.

Bereidingswijze Lamsfilet

Doe ten eerste de kruiden die we voor de rub nodig hebben bij elkaar in een schaal en meng deze daarna goed door elkaar. Wanneer de kruiden mooi met elkaar gemengd zijn, zet je deze tenslotte even apart.

Meng nu twee volle eetlepels yoghurt met één eetlepel mosterd en roer dit goed door elkaar. Doe dit totdat je een mooie egale massa hebt verkregen.

Nu is het tijd om de barbecue voor te gaan bereiden. Zorg ervoor dat je kunt werken met een koude (indirecte) zone en een hete (directe) zone. De interne temperatuur van je barbecue moet rond de 200ºC zitten. Smeer daarna de lamsfilet in met het yoghurt-mosterd mengsel en strooi vervolgens de rub eroverheen. Ze zijn dan klaar om op de barbecue te leggen.

Grillen

Grill de lamsfilets op het directe gedeelte van je barbecue totdat er mooie grill-strepen op staan en de lamsfilet een mooi kleurtje hebben. Draai vervolgens de lamsfilets om en doe hetzelfde. Als dit klaar is, laat je de lamsfilet indien dit nog nodig is, op je indirecte zone doorgaren. Dit doe je totdat het vlees de voor jou gewenste kerntemperatuur heeft bereikt.

Haal de lamsfilets van de barbecue en laat ze vervolgens nog een minuut of 10 in de aluminiumfolie rusten voordat je de lamsfilets aan gaat snijden. Denk er wel aan dat de temperatuur van de lamsfilets nog een paar graden stijgt, nadat je de lamsfilet in de aluminiumfolie hebt gepakt. Onderstaande kerntemperaturen kun je aanhouden om te bepalen hoe je de lamsfilets wil serveren.Een kerntemperatuurmeter kan ook bij dit gerecht bovendien niet ontbreken.

• 50ºC – 52ºC voor rare

• 55ºC – 58ºC voor medium rare

• 60ºC – 63ºC voor medium

• 65ºC – 67ºC voor medium well

Bron kerntemperatuur: Meer dan vlees

Haal de yoghurt-granaatappelsaus uit de koelkast en doe de saus op je bord. Snij de lamsfilet in mooie plakken en leg deze ernaast. Maakt het geheel af met de granaatappelpittjes, wat blaadjes munt en eventueel een frisse salade. Je hebt dan een fantastisch gerecht. Eet smakelijk!