Meatbuns recept met groene salade en gegrilde focaccia

Meatbuns recept met groene salade en gegrilde focaccia | BBQuality

Inleiding

Ooit heb je wat in je hoofd zitten en dan moet dat eruit. Noem het een creatieve brainfart. Dit recept  zijn geen burgers en gehaktbakjes klinkt voor geen gulden. Omdat het wel wat wegheeft van meatloaf noem ik ze maar meatbuns. Een heerlijk gerookt stukje rundergehakt gevuld met baconjam afgetopt met mozerrella, gratinkaas en bbq saus. Lekker stevige kost maar daarom licht geserveerd met groene salade en een stukje gegrilde focaccia! Ik ben trots op mijn meatbuns recept met groene salade en gegrilde focaccia.

Ingrediëntenlijst

 • 250 gram rundergehakt
 • 1 grote bol mozarella
 • 125 gram katenspek
 • 1 kleine rode ui
 • 1 scheutje whiskey
 • 1 eetlepel maple syrup (evt te vervangen door honing)
 • 1 teentje knoflook
 • 150 gram gratin kaas
 • 1 zakje veldsla
 • 4 radijsjes
 • 4 cherry tomaatjes
 • 1 (snack) komkommer
 • 50 gram Grana padano flakes
 • 1 focaccia
 • olijfolie
 • BBQ-saus

Extra benodigheden

Voorbereiding

Bacon jam

We beginnen met de bacon jam. Bacon jam is heel erg lekker en kan je bij heel veel gerechten toepassen als topping, bijvoorbeeld op een burger, op een warm gerookte camembert of een schaaltje nacho`s.

Leg het katenspek in de breedte voor je en snijd reepjes van 1 cm breed. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Zet een pan op middelhoog vuur en bak de spek aan tot deze mooi kleurt en voeg daarna de ui en knoflook toe. Laat het allemaal mooi kleuren en als de uitjes mooi glazig zijn blus je het geheel af met een scheutje whisky.

Voeg de honing en maple siroop(of honing) toe en maak af met peper en zout. Laat het nog heel even sudderen zodat het vocht uitkookt en het geheel wat dikker wordt. Nu kan je 2 dingen doen, of je laat het grof voor de vulling zoals ik heb gedaan, maar je kan het ook met de staafmixer fijn maken, dan heb je een heel mooie gladde en grove jam en een hele mooie verrijking om te serveren bij bijvoorbeeld de warm gerookte camembert.

Gehakt

Doe het gehakt in een kom en breng op smaak met peper en zout. Niks meer niks minder. Maak een bal van het gehakt en snijd deze in 2 gelijke delen. Leg 1 deel in je hand en druk met je andere hand met je duim in de bal tot er een kuipje vormt. Knijp het gehakt tussen duim en wijsvinger zodat er een mooi randje vormt.


Vullen van de meatbuns

Druk de randjes omhoog zodat je een mooi bakje hebt wat je kan vullen. Is je gehakt nou heel zacht omdat het heel warm is buiten en blijven de randjes niet goed staan, neem dan 2 stukken spek, trek deze dan rond de buitenkant tegen het gehakt en maak het vast met bindtouw. Dit geeft een stuk extra stevigheid.

Zodra je kuipje is gevormd vul je deze met bacon jam.

Dek af met mozzarella.

En strooi er laatste een flinke laag gratineer kaas overheen.

Roken meatbuns

Steek de BBQ aan en stel deze in op de indirect methode met een temperatuur van 120/130 graden. Als de BBQ op temperatuur is strooi dan een handje vol kersen rooksnippers in de kolen en sluit het deksel.

Laat de meatbuns 30 minuten roken en check even of de kaas begint te smelten.

Laat de meatbuns nog zo`n 15 minuten liggen. Haal ze daarna van het plankje en leg ze direct op de grill om af te grillen. Let op, draai ze niet om met de kaas kant op de grill!

Nu ze op directe hitte liggen gaat de kaas rap smelten en krijgen ze een mooie kleur.

Salade

Maak in de tussentijd een salade van de veldsla, komkommer, tomaatjes en radijs. Maak de salade aan met jou favoriete dressing. Ik gebruikte de smooth picalilly van Saus Guru.

Focaccia

Snijd de focaccia in reepjes van 2 tot 3 cm. Dit mag overigens gewoon een afbak focaccia van de grootgrutter zijn… Doe in een schaaltje een hele ruime scheut olijfolie met een beetje peper en zout. Bestrijk beide gesneden kanten van de focaccia met de olie. Mocht je niet naar een feestje hoeven na het eten kan je nog een heel fijngesnipperd teentje knoflook toevoegen aan de olie.

Grill op de focaccia op de ingesmeerde kanten een mooi grillruitje. Je hoeft het brood niet eerst af te bakken, dat doe je tijdens het grillen.

Serveren

Zodra de meatbuns mooi gekeurd zijn en de kaas lekker gemolten is haal je ze van de grill. Snijd de meatbun open en doe er een flinke dot bbq saus overheen.

Serveer alles bij elkaar en eet vooral heel smakelijk!!

Maak je mijn meatbuns recept met groene salade en gegrilde focaccia en plaats je dit op Instagram? Tag @foodboozeandbbq en ik plaats je gerecht in mijn story.